Siirry pääsisältöön

Analogisten lähetysten loppu antenniverkossa

Lauantaina, eli jo muutaman tunnin päästä, maanpäällinen analoginen verkko pimenee. Keskustelua digi-tv projektin ja sen aikataulun järkevyydestä on käyty välillä kiivastikin. Virallisen totuuden ohella ainakin Petteri Järvinen on arvostellut projektin läpivientiä.

Järvinen on myös julkaissut digi-tv aiheisen kirjan. Talouselämä-lehti onnistui välittämään minulle tiedon asiasta ensimmäisenä lyhyellä arviollaan. Täytyypä etsiä opus jossain vaiheessa käsiinsä, josko vaikka oppisi jotain muutoinkin kuin kantapään kautta.

Järvisen kritiikkiin on joiltain osin helppo yhtyä, koska oma tallentava testivoittaja näkyy kärsivän lastentaudeista. En myöskään ole vakuuttunut siitä oliko analogisten lähetysten lopettaminen järkevää näin nopealla aikataululla.

Toisaalta, tuskin tulen kaipaamaan vanhoja VHS kasetteja. Paras puoli digi-tv:ssä omasta näkökulmasta on, että lähetystä saa helposti talteen digitaalisessa muodossa. Tämä tietenkin vaatii vähän investointeja ja kenties myös uusien asioiden opiskelua. Mistään suuresta laatuharppauksesta ei kuitenkaan ole kyse. Kuvan laatu on edelleen, P. Järvisen sanoin, "suttupiirtoa". Nykyaikaisen littu-tv:n hankinta ei siksi edelleenkään tunnu välttämättömältä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Digitreenejä

Omat vanhempani ovat hiljattain ottaneet käyttöön ensimmäisiä älylaitteitaan. Myös laajakaistamodeemin tehtävät siirtyivät kustannussyistä 4G-tabletin vastuulle. Käyttötuen tarvetta on ollut jonkin verran. Vastaantulevat ongelmat ovat joskus aika yllättäviä itsestäänselvyyksiä, joita ei itse ole koskaan tullut kunnolla miettineeksi. Onneksi apua näyttää löytyvän myös suomen kielellä. En juurikaan ehtinyt kiinnittää huomiota YLEn Nettiä ikä kaikki kampanjaan ennen kuin se oli jo ohi. Kampanjan sivuilta löytyvät Digitreenit näyttävät olevan tutustumisen arvoisia kaikille perustietoja hakeville. Taitaapa sieltä itsellekin löytyä jotakin opiskeltavaa.

Terävää piirtoa ja netti-TV:tä

Mikrobitti 03/2009 kirjoitteli melko laajasti teräväpiirrosta . Kieltämättä olisi nastaa katsella joskus teräväpiirtokuvaa myös omasta taulutelevisiosta. Pulmia kuitenkin riittää, sillä useimmat televisiot eivät sisällä HD-viritintä, jolloin erillinen HD digiboksi tulee tarpeeseen. Käytännössä teräväpiirrosta pääseekin nauttimaan lähinnä maksukanavien kautta, joihin kaltaiseni saituri ei hevillä rahojaan tuhlaa. Eikä taloudesta löydy vielä Blu-ray soitintakaan, joten teräväpiirto jää siinäkin suhteessa haaveeksi. Nimittäin, ainoa Blu-ray soitin, jonka kelpuuttaisin olisi Playstation 3 , koska kuten artikkeli kertoo, PS3 toimii myös täysverisenä mediatoistimena. Ja ehkä se pelailukin voisi joskus maistua. Vähän kyllä nolottaa nipottaa, mutta onhan se PS3 kyllä komia, vaan toisaalta taas liian iso ja epäkäytännöllinen kaarevan kattonsa vuoksi. Siinä syy miksi laite pysyy kaupan hyllyllä. Konsolin hinta on laskeskellut ja Sony valmistaa niitä pienemmistä komponenteista . Arvelen että