Siirry pääsisältöön

Mitä pitäisi ostaa seuraavaksi?

Analogiset lähetykset kaapeliverkossa loppuivat maaliskuun vaihteessa. Digipakko alkoi näin koko Suomessa. Miten mahtaa kauppa käydä digisiirtymän jälkeen? Digiboksien myynti on tähän asti ollut lastenleikkiä, mutta nyt täytyy keksiä uudet kujeet. Miten digikansa houkutellaan takaisin kauppaan narrattavaksi?

HD:
Blu-ray formaatti voitti HD sodan ja on voittajan helppo hymyillä. Blu-ray soitin on hyvä veikkaus seuraavaksi teknonörttien pakkohankinnaksi. Taidan olla pian totaalisesti out. Minulta kun ei löydy Full HD kuvaan kykenevää telkkaria, eikä Blu-ray pyöritintä. HD:stä puheen ollen, vanha kunnon SCART piuha antaa omaan töllöön parempaa kuvaa kuin kokeilemani HDMI kaapeli. Digi-digi ja silleen. No, kyseessä ovat muut tekniset asiat, ei kaapelin laatu.

Seuraavan sukupolven digiboksit:
Digiboksien täytyy uudistua ollakseen taas ostoslistalla. On helppoa tarjota rutkasti enemmän tallennustilaa, mutta kaipaan enemmän oikeasti uusia ominaisuuksia. Videoformaattien tukea bokseissa voisi parantaa niin, että niillä voisi toistaa käytännössä kaikkia yleisimpiä videotiedostoja. Tämä saattaisi olla mahdollista myös softapäivityksien avulla.

Uskon että uusien ominaisuuksien myötä digiboksit kehittyvät media-pc:n suuntaan. Digiboksien tulisi jatkossa pystyä kytkeytymään ulkoisiin levyasemiin USB:n sekä langattomien yhteyksien yli. Yhdistämällä tallentavan DVD:n ja nykyisten digiboksien parhaat puolet saataisiin aikaan houkuttevia laitteita, joilla omien DVD levyjen luonti onnistuisi nykyistä helpommin. Tällaisia yhdistelmälaitteita on myynnissä, mutta ne näyttävät olevan aina jollakin tavalla rampautettuja, sisältäen esimerkiksi vain yhden digivirittimen. Täydellisyyden myynti on huonoa bisnestä. Sen jälkeen kun ei ole juuri myytävää.

Digitelevisiot:
Ainakin Humaxilta (esim. LP32-TDR1), LG:ltä (T-sarja) ja Loewelta löytyy tallentavia televisioita. On kiinnostavaa miten paljon digiboksien ominaisuuksia uudet televisiomallit tulevat nielemään. Jos on aikeissa pistää töllön uusiksi, kaikki hommat osaava televisio olisi mukava vaihtoehto - paitsi ehkä hinnan puolesta. Itse uskon että markkinat ohjaavat itseään niin että olohuoneita komistaa jatkossakin pölyä keräävä romukasa, joka tuurilla saattaa muodostaa lähes käyttökelpoisen kokonaisuuden.

Että sellaista. Itse yritän välttää kaikkia houkutuksia kunnes löydän jonkin oikeasti "järkevän" tavan jatkaa digitoilailuja. Eli hankitut romut ovat riittävän hyviä, kunnes toisin päätän.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Kirjanmerkit kuriin

Olen pitkään käyttänyt selainten kirjanmerkkitoimintoja korkeintaan satunnaisesti. Selaimet ovat nykyään riittävän hyviä muistamaan ja ehdottelemaan minne olen menossa ilman kirjanmerkkejä. Ongelmia kuitenkin tulee tilanteissa, joissa muistaa lukeneensa jotain oleellista yli puoli vuotta sitten. Riittävän tarkkojen hakusanojen muistaminen ei ehkä enää onnistu ja tarpeellista tietoa sisältänyt linkki jää löytymättä. Moisesta turhauminen johti miettimään uudelleen kirjanmerkkejä ja niiden organisointia. Kun omat vaatimukset kirjanmerkeille alkoivat kirkastua, tuumailin ensin täytyykö softa kirjoittaa itse ja pian sen jälkeen mietin olisiko joku jo tehnyt sen paremmin. Kokeiltavaksi valikoitu tuote nimeltä Pocket ja alku vaikuttaa lupaavalta. Kirjanmerkkejä voi tallettaa puhelimista ja tableteista selainten jakotoiminnoilla riittävän helposti ja tietokoneen selaimeen löytyy liitännäiset. Talletettuja linkkejä voi tägittää saman tien tai myöhemmin ja hakea tägien tai otsikon peruste

Lisää formaattisekoilua

Höpöttelin aikaisemmin PS3 :n Xvid formaatin tuesta. Asiaan auttaa PS3/Avidemux ohje (asetuksiin MPEG-4 APS (lavcodec) video ja MP2 ääni) noin vuoden takaa. Käytännössä kokeilin myös MP3 ja AAC äänikodauksia. AAC toimi, mutta MP3 tuotti äänettömän elämyksen. Nämä kokeilut tuli tehtyä Avidemux versiolla 2.5.0. Eikä tässä vielä kaikki, kaiken säätämisen ohessa huomioin seuraavia asioita: Kaikki ajan mittaan väsäämäni Xvidit eivät toistu Philipsin DVD soittimella, jolla alunperin testasin niiden yhteensopivuutta. Syytä en tiedä, mahdollisesti soitin tukee vain tiettyjä resoluutioita tai mitä hyvänsä. Avidemux 2.5.0:lla en onnistunut luomaan yhtäkään videota, jonka tämä DVD-soitin toistaisi. Avidemux 2.5.0 on melko buginen paketti ja se kannattaa päivittää uudempaan. Avidemux 2.5.1 sisältää saman bugin kuin 2.5.0, eli Two-pass video size asetus ei tee kahta encodaus-kierrosta, vaan yhden. Tuloksena syntyy liian iso file, joka tosin toistuu PS3 :lla. (tämä testattu toistaiseksi vain W