Siirry pääsisältöön

Tietokone & MikroBitti 05/08

Lehdistä on tullut taas bongattua muutamia digitysartikkeleita. Ensinnäkin Petteri Järvinen kirjoittaa Tietokone 05/08 numerossa - yllättävää kyllä - siitä miten digi-tv tekniikka vanhenee käsiin. Artikkelista löytyy melko paljon detaljia tulevista tekniikoista. Suomessa Canal Digital alkaa toukokuussa näyttää Eurosport HD kanavaa kaapelin ja satelliitin kautta. HD kanavat kaapelissa vaativat 2-4 kertaisen kapasiteetin normaaliin kanavaan nähden. Maanpäällisen verkon kapasiteettia aiotaan kasvattaa HD kelpoiseksi T2-tekniikalla, jolla tulisi päästä vähintään 30% parannukseen. BBC suunnittelee aloittavansa maanpäälliset T2 lähetykset vuonna 2010.

Järvinen kertoo myös että YLE on luopunut paluukanavasta ja lähettää 5.1 monikanavaääntä vapautuneella kaistalla. Muutos on ainakin minulta livahtanut ohi, kun en äänentoistoon ole panostanut. Artikkeli käsittelee lyhyesti iptv-tekniikoita, jotka nekin ovat varteenotettavia vaihtoehtoja HD kuvan jakeluun. Ja viimeisenä karkkina puhutaan japsien UHDV:sta (Ultra High Definition Video), jonka resoluutio on vaivaiset 7680 x 4320 pikseliä ja kaupan päälle parisenkymmentä äänikanavaa. Ehkä tulevaisuuden televisioissa halkaisija sitten mitataan tuumien sijasta jalkoina? Tarkkuus on niin älytön, etten heti keksi sille järkiperusteita.

Tietokoneessa on myös juttu HD videoeditoinnista, joka onnistuu näemmä nykyään myös Windows Movie Makerilla. Artikkeli neuvoo muutamia kikkoja miten ohjelman omituisuuksista pääsee ympäri. Lopputuloksen voi polttaa DVD:lle Windows DVD Makerilla. Ei omaa kokemusta, mutta jos homma näin onnistuu, täytyy tällä kertaa nostaa hattua Microsoftille.

Kolmas mainitsemisen arvoinen juttu vertailee lyhyesti netin leffapalveluita. Kaikki ratkaisut ovat Windows-pohjaisia. Kuvanlaadussa ja käyttöönotossa vaikutti olevan toivomisen varaa. Ei herättänyt vielä innostusta, mutta jos laatu ja hinta saadaan kohdalleen, niin leffojen vuokraaminen verkon kautta saattaa olla kova juttu.

MikroBitti puolestaan testailee jälleen televisioita, digibokseja ja kotiteatteripaketteja. 40-42 tuumaisten Full HD televisioiden kärkeen kiilaa Panasonicin 42-tuumainen plasmatelevisio ja parhaan hinta-laatusuhteen nappaa Samsungin 40-tuumainen malli. Samsungeja on tullut liikkeissä nähtyä sen verran, ettei tulos täysin yllätä.

Tallentavien kaapeliboksien vertailussa kärkipaikan ottaa Humaxin CX PVR-9500C. Boksi saa odotetusti kehuja hyvästä käytettävyydestä ja tasaisesta laadusta. Hinta-laatukisan voittaa minulle täysin tuntematon Triax. Digiboksien USB-siirron vertailu on jäänyt nettijatkojen puolelle. USB toiminnot ovat tärkeä yksityiskohta mikäli aikoo siirtää enemmän tavaraa boksista ulos. Jos yhden elokuvan siirto kestää kolmen minuutin sijasta kolme varttia, kannattaa siitä olla tietoinen jo ostaessa. Humaxin 9200T mallista saamien kokemusten perusteella arvelen, että USB-siirron hitaus on edelleen testivoittajan heikkous.

ProCaster loisti tällä kertaa poissaolollaan, mutta artikkelin kuvat Finluxin boksista, kaukosäätimistä, sekä tekniset tiedot kielivät vahvasta sukulaisuussuhteesta ProCasteriin. Nettijatkojen kommentit tiedonsiirtonopeuksista tukevat teoriaa. Uuden Acerin 5520 sarjan kannettavan kanssa oman ProCasterin USB siirtovauhti vähintäänkin kaksinkertaistui ja vastaa hyvin nettijatkojen tuloksia.

Kotiteattereista kiinnostuneille lehdestä löytyy vielä testi Jamon, Denonin ja Philipsin teatteripaketeista. Niiden suhteen en aio paljastaa asiantuntemattomuuttani.

Linkkejä: DVB-T (Wikipedia), BBC:n lehdistötiedote

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Kirjanmerkit kuriin

Olen pitkään käyttänyt selainten kirjanmerkkitoimintoja korkeintaan satunnaisesti. Selaimet ovat nykyään riittävän hyviä muistamaan ja ehdottelemaan minne olen menossa ilman kirjanmerkkejä. Ongelmia kuitenkin tulee tilanteissa, joissa muistaa lukeneensa jotain oleellista yli puoli vuotta sitten. Riittävän tarkkojen hakusanojen muistaminen ei ehkä enää onnistu ja tarpeellista tietoa sisältänyt linkki jää löytymättä. Moisesta turhauminen johti miettimään uudelleen kirjanmerkkejä ja niiden organisointia. Kun omat vaatimukset kirjanmerkeille alkoivat kirkastua, tuumailin ensin täytyykö softa kirjoittaa itse ja pian sen jälkeen mietin olisiko joku jo tehnyt sen paremmin. Kokeiltavaksi valikoitu tuote nimeltä Pocket ja alku vaikuttaa lupaavalta. Kirjanmerkkejä voi tallettaa puhelimista ja tableteista selainten jakotoiminnoilla riittävän helposti ja tietokoneen selaimeen löytyy liitännäiset. Talletettuja linkkejä voi tägittää saman tien tai myöhemmin ja hakea tägien tai otsikon peruste

Lisää formaattisekoilua

Höpöttelin aikaisemmin PS3 :n Xvid formaatin tuesta. Asiaan auttaa PS3/Avidemux ohje (asetuksiin MPEG-4 APS (lavcodec) video ja MP2 ääni) noin vuoden takaa. Käytännössä kokeilin myös MP3 ja AAC äänikodauksia. AAC toimi, mutta MP3 tuotti äänettömän elämyksen. Nämä kokeilut tuli tehtyä Avidemux versiolla 2.5.0. Eikä tässä vielä kaikki, kaiken säätämisen ohessa huomioin seuraavia asioita: Kaikki ajan mittaan väsäämäni Xvidit eivät toistu Philipsin DVD soittimella, jolla alunperin testasin niiden yhteensopivuutta. Syytä en tiedä, mahdollisesti soitin tukee vain tiettyjä resoluutioita tai mitä hyvänsä. Avidemux 2.5.0:lla en onnistunut luomaan yhtäkään videota, jonka tämä DVD-soitin toistaisi. Avidemux 2.5.0 on melko buginen paketti ja se kannattaa päivittää uudempaan. Avidemux 2.5.1 sisältää saman bugin kuin 2.5.0, eli Two-pass video size asetus ei tee kahta encodaus-kierrosta, vaan yhden. Tuloksena syntyy liian iso file, joka tosin toistuu PS3 :lla. (tämä testattu toistaiseksi vain W