Siirry pääsisältöön

Kesä ja lomat meni

Sään puolesta luvassa viilenevää. Ehkä se oli tänä vuonna tässä?

Heinäkuuksi tuli tehtyä lähes täydellinen pesäero omista digivempaimista. Tietokone 7-8/08 vertaili uusimpia USB virittimiä. Testissä Reddo ja TerraTec vaikuttivat vakuuttavimmilta. Onnistuin kuitenkin vastustamaan kiusausta hankkia kumpaakaan niistä kannettavan kaveriksi ja vanha kunnon Nebulakaan ei päässyt lomalaukkuihin. Joutohetkinä asentelin Joostin pariin koneeseen ja ihmettelin mitä löytyisi katsottavaksi. Ei vielä kummoisia löydöksiä, joten vinkkejä otetaan kernaasti vastaan.

Satunnaisia tallennuksia tuli toki tehtyä sukulaisten nurkissa löhötessä. Kesä olisi voinut olla huonompikin TV-tarjonnan suhteen. Itse seurailin Pelon merkit sarjan viljaympyröitä ja retkahdin pitkästä aikaa tosi-teeveeseen (Contender). On se vaan niin reilua että putoaja ratkaistaan nyrkein. Comanche Moon ja Planeettamme Maa odottelevat toivon mukaan kotosalla boksissa pimeitä syysiltoja ja Kill Billit ovat uusintakierroksella nyt viikonloppuna.

Ja sitten vielä ne Olympialaiset. Niitä lähetetään jo HD tarkkuudella pääkaupunkiseudulla. Otetaanpa pari lainausta tuon linkin takaa:
"Tämän kokeilun kautta varmistamme, että myös antenni-tv-verkko on valmis teräväpiirtolähetyksiin nopeasti."
Vielä jokin aika sitten antenniverkon HD oli niin kaukana tulevaisuudessa ettei siitä tavallisen kuluttaja-veronmaksajan tarvinnut murehtia. Perustelutkin tuottavat hiukan hymyä:
"Urheilulähetyksissä teräväpiirrosta on hyötyä, koska HDTV-lähetykset (High Definition Television) voivat olla lähes viisi kertaa tarkempia kuin nykyiset SD-lähetykset (Standard Definition)."
Just... Ihan niinkuin urheilu hyötyisi HD:sta jotenkin enemmän kuin muu ohjelmatarjonta? Onko urheilu siis oikeasti TARKEMPAA kuin muu mahdollinen sisältö? Olen siitä suttupiirrostakin tähän asti nähnyt tarpeeksi hyvin mihin keihäs putoaa, kiitos vain. Voisinpa listata parikin elokuvaa, joita mielelläni katselisin HD:na kotisohvalla, urheilun sijasta. Tai ehkäpä Planeettamme Maa sarjaa, joka kuulemma on kuvattu alunperin HD:na? No - ei se mitään - sillä:
"Tavallisella digilaitteella katselu ei onnistu."
Niinpä niin. Omasta puolestani olisi saanut jäädä uutisoimatta mokoma. Mitähän se nykyistä tallentavaa boksia vastaava Full HD digiboksi mahtaa joskus tulevaisuudessa maksaa ja olisiko digisiirtymä tosiaan voitu aikanaan hiukan fiksummin miettiä? Nyt jos säntää etukenossa ostelemaan biljardipöydän kokoisia Full HD töllöjä, voi taas parin vuoden kuluttua todeta että "ihan tosi pakko saada Full HD TV, jossa on Full HD vastaanotin, jolla voi kätevästi katsella Full HD lähetyksiä!" Wau. Montakohan sukupolvea laitteissa nähdään, ennenkuin niihin saadaan järkevät ominaisuudet mukaan?

Katso myös Järvisen blogiraportti HD lähetyksen toimivuudesta (toimivat USB virittimellä). Itsekin ehkä voisin yrittää ihmetellä mahdollisia koelähetyksiä Tampereen alueella Nebulan USB vastaanottimen kanssa, jossa pitäisi kai olla jonkinmoinen HD tuki. Muissa suhteissa taidan aloittaa HD boikotin ja alan kehitellä salaliittoteoriaa HD-pyramidihuijauksesta - kunnes tuska lopulta käy sietämättömäksi ja ryntään vapisten järjettömän setelitukun kanssa lähimpään ostoshelvettiin.

Yritän keksiä syksyksi myös vähemmän tunteellista sanottavaa...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Kirjanmerkit kuriin

Olen pitkään käyttänyt selainten kirjanmerkkitoimintoja korkeintaan satunnaisesti. Selaimet ovat nykyään riittävän hyviä muistamaan ja ehdottelemaan minne olen menossa ilman kirjanmerkkejä. Ongelmia kuitenkin tulee tilanteissa, joissa muistaa lukeneensa jotain oleellista yli puoli vuotta sitten. Riittävän tarkkojen hakusanojen muistaminen ei ehkä enää onnistu ja tarpeellista tietoa sisältänyt linkki jää löytymättä. Moisesta turhauminen johti miettimään uudelleen kirjanmerkkejä ja niiden organisointia. Kun omat vaatimukset kirjanmerkeille alkoivat kirkastua, tuumailin ensin täytyykö softa kirjoittaa itse ja pian sen jälkeen mietin olisiko joku jo tehnyt sen paremmin. Kokeiltavaksi valikoitu tuote nimeltä Pocket ja alku vaikuttaa lupaavalta. Kirjanmerkkejä voi tallettaa puhelimista ja tableteista selainten jakotoiminnoilla riittävän helposti ja tietokoneen selaimeen löytyy liitännäiset. Talletettuja linkkejä voi tägittää saman tien tai myöhemmin ja hakea tägien tai otsikon peruste

Lisää formaattisekoilua

Höpöttelin aikaisemmin PS3 :n Xvid formaatin tuesta. Asiaan auttaa PS3/Avidemux ohje (asetuksiin MPEG-4 APS (lavcodec) video ja MP2 ääni) noin vuoden takaa. Käytännössä kokeilin myös MP3 ja AAC äänikodauksia. AAC toimi, mutta MP3 tuotti äänettömän elämyksen. Nämä kokeilut tuli tehtyä Avidemux versiolla 2.5.0. Eikä tässä vielä kaikki, kaiken säätämisen ohessa huomioin seuraavia asioita: Kaikki ajan mittaan väsäämäni Xvidit eivät toistu Philipsin DVD soittimella, jolla alunperin testasin niiden yhteensopivuutta. Syytä en tiedä, mahdollisesti soitin tukee vain tiettyjä resoluutioita tai mitä hyvänsä. Avidemux 2.5.0:lla en onnistunut luomaan yhtäkään videota, jonka tämä DVD-soitin toistaisi. Avidemux 2.5.0 on melko buginen paketti ja se kannattaa päivittää uudempaan. Avidemux 2.5.1 sisältää saman bugin kuin 2.5.0, eli Two-pass video size asetus ei tee kahta encodaus-kierrosta, vaan yhden. Tuloksena syntyy liian iso file, joka tosin toistuu PS3 :lla. (tämä testattu toistaiseksi vain W