Siirry pääsisältöön

Maksaisitko YLEn ohjelmatarjonnasta?

Tyhmä kysymys, sillä mehän maksamme jo. Ainakin minä olen kiltisti maksanut TV-lupani. MBnetin blogi net.nyt kirjoittaa TV-maksun olevan tiensä päässä. Kysymys tosiaan on YLEn rahoituksesta ja arvokkaasta vaihtoehtoisesta sisällöstä, jota YLE tarjoilee. Mutta kuten blogi toteaa - tapa jolla lupamaksua peritään ja kyttäillään ei oikein sovi nykypäivään.

Ehdotettu vaihtoehto, YLEn toiminnan rahoittaminen suoraan verovaroista, kuulostaa paljon järkevämmältä kuin nykyiset perustelut TV-maksun tarpeellisuudesta. Yleisradion toiminta voitaisiin rinnastaa muihin julkisiin palveluihin, eikä maksutapa vaatisi teknisiä uudistuksia. Valtiovallan vaikutusvaltaa ohjelmasisältöön tulee valvoa, mutta tilanne tuskin poikkeaa kovasti nykyisestä.

Toisaalta, olisin valmis myös ohjelmakohtaisiin maksuihin, mikäli YLEn ohjelmisto olisi tarjolla laadukkaana tilausvideopalveluna esim. netin kautta. Ilmainen Areena on ihan OK, mutta maksullisen ohjelmatarjonnan pitäisi kuitenkin siirtyä helposti näkymään olohuoneen taulutöllössä. Tämä on puhtaasti tekninen ongelma ja ratkeaa varmasti uusien lelujen myötä.

Tilausvideopalvelut muuttaisivat muutoinkin TV:n luonnetta, vaikka Vanha Käpy (allekirjoittanut) pitää ajatuksesta että tietyt ohjelmat ovat katsottavissa tiettyyn aikaan. Nostalgian häivää saadaan mukaan, jos ohjelmatarjontaan olisi näkyvillä esimerkiksi parin viikon ikkuna. Siitä voisi sitten poimia kiinnostavat pätkät haluamanaan aikana.

Mitäs mieltä lukijat ovat TV-maksusta ja sen uudistamisesta? Paljonko olisit valmis maksamaan YLE tarjonnasta kuukaudessa tai paljonko esimerkiksi Ajankohtaisesta kakkosesta?

Kommentit

Anonyymi sanoi…
YLE:n kanavien pakollisuus ihan vaikka jonkun kaamean katastrofin sattuessa on perusteltua. Nekin ihmiset jotka eivät koskaan katso YLE:n kanavia olisivat todellakin kiinnostuneita kanavista, jos muut kanavat olisivat pimeinä ja vain YLE tuutittaisi informaatiota (Lähinnä puhun vaikkapa siis hirveästä lumimyrskystä joka on katkaissut MTV3/Nelonen/SubTV + kaikkien muiden mastot). Eli tämä perustelisi hyvin TV-lupamaksujen siirtämistä veroista otettaviksi. Ja tuleepa Teemalta aina välillä hyviä Christopher Lee rainoja -60 luvulta. Eli siltä ajalta kun suuri Lee oli jo vanha mies ja minä en ollut vielä syntynytkään.

Maksan ja maksaisin YLE:n maksun, mutta olisin tyytyväisempi että maksut menisivät veroista. Ja jos pitäisi maksaa lisämaksua siitä, että voisin katsoa YLE-rojua verkon kautta, niin siitä en tasan maksaisi enää yhtään ylimääräistä. MythTV soimaan ja muumit nauhalle, että pennut voi katsoa arretta etsimässä toisenkin kerran.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Kirjanmerkit kuriin

Olen pitkään käyttänyt selainten kirjanmerkkitoimintoja korkeintaan satunnaisesti. Selaimet ovat nykyään riittävän hyviä muistamaan ja ehdottelemaan minne olen menossa ilman kirjanmerkkejä. Ongelmia kuitenkin tulee tilanteissa, joissa muistaa lukeneensa jotain oleellista yli puoli vuotta sitten. Riittävän tarkkojen hakusanojen muistaminen ei ehkä enää onnistu ja tarpeellista tietoa sisältänyt linkki jää löytymättä. Moisesta turhauminen johti miettimään uudelleen kirjanmerkkejä ja niiden organisointia. Kun omat vaatimukset kirjanmerkeille alkoivat kirkastua, tuumailin ensin täytyykö softa kirjoittaa itse ja pian sen jälkeen mietin olisiko joku jo tehnyt sen paremmin. Kokeiltavaksi valikoitu tuote nimeltä Pocket ja alku vaikuttaa lupaavalta. Kirjanmerkkejä voi tallettaa puhelimista ja tableteista selainten jakotoiminnoilla riittävän helposti ja tietokoneen selaimeen löytyy liitännäiset. Talletettuja linkkejä voi tägittää saman tien tai myöhemmin ja hakea tägien tai otsikon peruste

Lisää formaattisekoilua

Höpöttelin aikaisemmin PS3 :n Xvid formaatin tuesta. Asiaan auttaa PS3/Avidemux ohje (asetuksiin MPEG-4 APS (lavcodec) video ja MP2 ääni) noin vuoden takaa. Käytännössä kokeilin myös MP3 ja AAC äänikodauksia. AAC toimi, mutta MP3 tuotti äänettömän elämyksen. Nämä kokeilut tuli tehtyä Avidemux versiolla 2.5.0. Eikä tässä vielä kaikki, kaiken säätämisen ohessa huomioin seuraavia asioita: Kaikki ajan mittaan väsäämäni Xvidit eivät toistu Philipsin DVD soittimella, jolla alunperin testasin niiden yhteensopivuutta. Syytä en tiedä, mahdollisesti soitin tukee vain tiettyjä resoluutioita tai mitä hyvänsä. Avidemux 2.5.0:lla en onnistunut luomaan yhtäkään videota, jonka tämä DVD-soitin toistaisi. Avidemux 2.5.0 on melko buginen paketti ja se kannattaa päivittää uudempaan. Avidemux 2.5.1 sisältää saman bugin kuin 2.5.0, eli Two-pass video size asetus ei tee kahta encodaus-kierrosta, vaan yhden. Tuloksena syntyy liian iso file, joka tosin toistuu PS3 :lla. (tämä testattu toistaiseksi vain W