Siirry pääsisältöön

Asian vierestä #3 - Onko sähköinen äänestäminen demokratian loppu?

Taidan aikuistua kun alan moisesta aiheesta kirjoittamaan, mutta tuntuu liian tärkeältä sivuutettavaksi. Täytyy myöntää etten ole ollut selvillä Harri Hurstin myöhemmistä vaiheista, kunnes eksyin viime viikolla Talouselämän nettisivuille.

Lukiessa artikkelia Hurstin osuudesta USA:n vaalijärjestelmän hakkeroinnissa, tulee olo ettei tämä voi olla totta. Onko USA:n presidentinvaalit mahdollisesti jo pidetty ja jäljellä on enää vain teatteria?

Joitain valaisevia lainauksia artikkelista ja lyhyt Youtube pätkä:
"Kävi ilmi, ettei äänestyslippujen lukulaitteen kortissa ole juuri minkäänlaista suojausta. Vaalirikoksen pystyi siis tekemään syyllistymättä tekijänoikeusrikokseen. Muistikortin sisältö on kaikkien standardien vastainen, eikä koko järjestelmän olisi koskaan pitänyt tulla käyttöön."
"On erikoista, että useimmissa elektronisissa vaalijärjestelmissä on toiminto, jolla vaalien lopputuloksen voi vaihtaa."
"En kuulemma käsitä, että vaalivilppi on yhtä amerikkalainen ilmiö kuin omenapiiras. Eikä vaalivilppi rajoitu vain Yhdysvaltoihin, se on koko maailman ongelma."



Hyväuskoisen tavallisen tallaajan on helppo ajatella fiksumpien hoitavan tämmöiset asiat. Näin ei näytä olevan, vaan koko äänestysjärjestelmään voidaan ujuttaa tuloksia muuttava virus yksittäiseltä äänestyslaitteelta. Jos Hursti asiantuntijana on sitä mieltä että lukiotasoinen nörtti oppii parin viikon perehtymisellä tai ohjeiden avulla parissa päivässä murtamaan järjestelmän, pystyvät siihen varmasti myös CIA, FBI ja myös ulkomaiset tiedustelupalvelut. Järjestelmän luotettavuus on täten pyöreä nolla. Kampanjointisirkus voidaan surutta viedä älyttömyyksiin (kuten taas näyttää käyvän), jos lopputulos on jo jonkin osapuolen tiedossa. Aivan toivottomana ei Hursti kuitenkaan tilannetta näe:
"Vaikka järjestelmää ei ole korjattu, pari asiaa on muuttunut. Enää viranomaiset eivät kiellä tietoturvaongelmia, vaan vaalien järjestäjät ymmärtävät, että järjestelmä on turvaton. Huijaamista vaikeuttaa eniten se, että satunnaisissa paikoissa on nyt ihmisiä, jotka ovat todella hyviä asiantuntijoita. Turvallisuus lisääntyy, kun valvomassa on osaavia ihmisiä."
Toisaalta myös perushakkereilla on mahdollisuus vaalien sabotoimiseen ja näin tuloksen mitätöimiseen. Voitti vaalit Obama tai McCain, edessä voi olla jotain tuttua kahdeksan vuoden takaa ja tuloksen päättävät korkeimman oikeuden tuomarit kansan puolesta. Jos sähköinen äänestäminen tulee Suomeen, täytyisi äänestäjän ehdottomasti saada henkilökohtainen äänestystodistus, jota voidaan käyttää mahdollisessa uudelleenlaskennassa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Kirjanmerkit kuriin

Olen pitkään käyttänyt selainten kirjanmerkkitoimintoja korkeintaan satunnaisesti. Selaimet ovat nykyään riittävän hyviä muistamaan ja ehdottelemaan minne olen menossa ilman kirjanmerkkejä. Ongelmia kuitenkin tulee tilanteissa, joissa muistaa lukeneensa jotain oleellista yli puoli vuotta sitten. Riittävän tarkkojen hakusanojen muistaminen ei ehkä enää onnistu ja tarpeellista tietoa sisältänyt linkki jää löytymättä. Moisesta turhauminen johti miettimään uudelleen kirjanmerkkejä ja niiden organisointia. Kun omat vaatimukset kirjanmerkeille alkoivat kirkastua, tuumailin ensin täytyykö softa kirjoittaa itse ja pian sen jälkeen mietin olisiko joku jo tehnyt sen paremmin. Kokeiltavaksi valikoitu tuote nimeltä Pocket ja alku vaikuttaa lupaavalta. Kirjanmerkkejä voi tallettaa puhelimista ja tableteista selainten jakotoiminnoilla riittävän helposti ja tietokoneen selaimeen löytyy liitännäiset. Talletettuja linkkejä voi tägittää saman tien tai myöhemmin ja hakea tägien tai otsikon peruste

Lisää formaattisekoilua

Höpöttelin aikaisemmin PS3 :n Xvid formaatin tuesta. Asiaan auttaa PS3/Avidemux ohje (asetuksiin MPEG-4 APS (lavcodec) video ja MP2 ääni) noin vuoden takaa. Käytännössä kokeilin myös MP3 ja AAC äänikodauksia. AAC toimi, mutta MP3 tuotti äänettömän elämyksen. Nämä kokeilut tuli tehtyä Avidemux versiolla 2.5.0. Eikä tässä vielä kaikki, kaiken säätämisen ohessa huomioin seuraavia asioita: Kaikki ajan mittaan väsäämäni Xvidit eivät toistu Philipsin DVD soittimella, jolla alunperin testasin niiden yhteensopivuutta. Syytä en tiedä, mahdollisesti soitin tukee vain tiettyjä resoluutioita tai mitä hyvänsä. Avidemux 2.5.0:lla en onnistunut luomaan yhtäkään videota, jonka tämä DVD-soitin toistaisi. Avidemux 2.5.0 on melko buginen paketti ja se kannattaa päivittää uudempaan. Avidemux 2.5.1 sisältää saman bugin kuin 2.5.0, eli Two-pass video size asetus ei tee kahta encodaus-kierrosta, vaan yhden. Tuloksena syntyy liian iso file, joka tosin toistuu PS3 :lla. (tämä testattu toistaiseksi vain W