Siirry pääsisältöön

Asian vierestä #3 - Onko sähköinen äänestäminen demokratian loppu?

Taidan aikuistua kun alan moisesta aiheesta kirjoittamaan, mutta tuntuu liian tärkeältä sivuutettavaksi. Täytyy myöntää etten ole ollut selvillä Harri Hurstin myöhemmistä vaiheista, kunnes eksyin viime viikolla Talouselämän nettisivuille.

Lukiessa artikkelia Hurstin osuudesta USA:n vaalijärjestelmän hakkeroinnissa, tulee olo ettei tämä voi olla totta. Onko USA:n presidentinvaalit mahdollisesti jo pidetty ja jäljellä on enää vain teatteria?

Joitain valaisevia lainauksia artikkelista ja lyhyt Youtube pätkä:
"Kävi ilmi, ettei äänestyslippujen lukulaitteen kortissa ole juuri minkäänlaista suojausta. Vaalirikoksen pystyi siis tekemään syyllistymättä tekijänoikeusrikokseen. Muistikortin sisältö on kaikkien standardien vastainen, eikä koko järjestelmän olisi koskaan pitänyt tulla käyttöön."
"On erikoista, että useimmissa elektronisissa vaalijärjestelmissä on toiminto, jolla vaalien lopputuloksen voi vaihtaa."
"En kuulemma käsitä, että vaalivilppi on yhtä amerikkalainen ilmiö kuin omenapiiras. Eikä vaalivilppi rajoitu vain Yhdysvaltoihin, se on koko maailman ongelma."



Hyväuskoisen tavallisen tallaajan on helppo ajatella fiksumpien hoitavan tämmöiset asiat. Näin ei näytä olevan, vaan koko äänestysjärjestelmään voidaan ujuttaa tuloksia muuttava virus yksittäiseltä äänestyslaitteelta. Jos Hursti asiantuntijana on sitä mieltä että lukiotasoinen nörtti oppii parin viikon perehtymisellä tai ohjeiden avulla parissa päivässä murtamaan järjestelmän, pystyvät siihen varmasti myös CIA, FBI ja myös ulkomaiset tiedustelupalvelut. Järjestelmän luotettavuus on täten pyöreä nolla. Kampanjointisirkus voidaan surutta viedä älyttömyyksiin (kuten taas näyttää käyvän), jos lopputulos on jo jonkin osapuolen tiedossa. Aivan toivottomana ei Hursti kuitenkaan tilannetta näe:
"Vaikka järjestelmää ei ole korjattu, pari asiaa on muuttunut. Enää viranomaiset eivät kiellä tietoturvaongelmia, vaan vaalien järjestäjät ymmärtävät, että järjestelmä on turvaton. Huijaamista vaikeuttaa eniten se, että satunnaisissa paikoissa on nyt ihmisiä, jotka ovat todella hyviä asiantuntijoita. Turvallisuus lisääntyy, kun valvomassa on osaavia ihmisiä."
Toisaalta myös perushakkereilla on mahdollisuus vaalien sabotoimiseen ja näin tuloksen mitätöimiseen. Voitti vaalit Obama tai McCain, edessä voi olla jotain tuttua kahdeksan vuoden takaa ja tuloksen päättävät korkeimman oikeuden tuomarit kansan puolesta. Jos sähköinen äänestäminen tulee Suomeen, täytyisi äänestäjän ehdottomasti saada henkilökohtainen äänestystodistus, jota voidaan käyttää mahdollisessa uudelleenlaskennassa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Digitreenejä

Omat vanhempani ovat hiljattain ottaneet käyttöön ensimmäisiä älylaitteitaan. Myös laajakaistamodeemin tehtävät siirtyivät kustannussyistä 4G-tabletin vastuulle. Käyttötuen tarvetta on ollut jonkin verran. Vastaantulevat ongelmat ovat joskus aika yllättäviä itsestäänselvyyksiä, joita ei itse ole koskaan tullut kunnolla miettineeksi. Onneksi apua näyttää löytyvän myös suomen kielellä. En juurikaan ehtinyt kiinnittää huomiota YLEn Nettiä ikä kaikki kampanjaan ennen kuin se oli jo ohi. Kampanjan sivuilta löytyvät Digitreenit näyttävät olevan tutustumisen arvoisia kaikille perustietoja hakeville. Taitaapa sieltä itsellekin löytyä jotakin opiskeltavaa.

Terävää piirtoa ja netti-TV:tä

Mikrobitti 03/2009 kirjoitteli melko laajasti teräväpiirrosta . Kieltämättä olisi nastaa katsella joskus teräväpiirtokuvaa myös omasta taulutelevisiosta. Pulmia kuitenkin riittää, sillä useimmat televisiot eivät sisällä HD-viritintä, jolloin erillinen HD digiboksi tulee tarpeeseen. Käytännössä teräväpiirrosta pääseekin nauttimaan lähinnä maksukanavien kautta, joihin kaltaiseni saituri ei hevillä rahojaan tuhlaa. Eikä taloudesta löydy vielä Blu-ray soitintakaan, joten teräväpiirto jää siinäkin suhteessa haaveeksi. Nimittäin, ainoa Blu-ray soitin, jonka kelpuuttaisin olisi Playstation 3 , koska kuten artikkeli kertoo, PS3 toimii myös täysverisenä mediatoistimena. Ja ehkä se pelailukin voisi joskus maistua. Vähän kyllä nolottaa nipottaa, mutta onhan se PS3 kyllä komia, vaan toisaalta taas liian iso ja epäkäytännöllinen kaarevan kattonsa vuoksi. Siinä syy miksi laite pysyy kaupan hyllyllä. Konsolin hinta on laskeskellut ja Sony valmistaa niitä pienemmistä komponenteista . Arvelen että