Taidan aikuistua kun alan moisesta aiheesta kirjoittamaan, mutta tuntuu liian tärkeältä sivuutettavaksi. Täytyy myöntää etten ole ollut selvillä Harri Hurstin myöhemmistä vaiheista, kunnes eksyin viime viikolla Talouselämän nettisivuille.
Lukiessa artikkelia Hurstin osuudesta USA:n vaalijärjestelmän hakkeroinnissa, tulee olo ettei tämä voi olla totta. Onko USA:n presidentinvaalit mahdollisesti jo pidetty ja jäljellä on enää vain teatteria?
Joitain valaisevia lainauksia artikkelista ja lyhyt Youtube pätkä:
Lukiessa artikkelia Hurstin osuudesta USA:n vaalijärjestelmän hakkeroinnissa, tulee olo ettei tämä voi olla totta. Onko USA:n presidentinvaalit mahdollisesti jo pidetty ja jäljellä on enää vain teatteria?
Joitain valaisevia lainauksia artikkelista ja lyhyt Youtube pätkä:
"Kävi ilmi, ettei äänestyslippujen lukulaitteen kortissa ole juuri minkäänlaista suojausta. Vaalirikoksen pystyi siis tekemään syyllistymättä tekijänoikeusrikokseen. Muistikortin sisältö on kaikkien standardien vastainen, eikä koko järjestelmän olisi koskaan pitänyt tulla käyttöön."
"On erikoista, että useimmissa elektronisissa vaalijärjestelmissä on toiminto, jolla vaalien lopputuloksen voi vaihtaa."
"En kuulemma käsitä, että vaalivilppi on yhtä amerikkalainen ilmiö kuin omenapiiras. Eikä vaalivilppi rajoitu vain Yhdysvaltoihin, se on koko maailman ongelma."Hyväuskoisen tavallisen tallaajan on helppo ajatella fiksumpien hoitavan tämmöiset asiat. Näin ei näytä olevan, vaan koko äänestysjärjestelmään voidaan ujuttaa tuloksia muuttava virus yksittäiseltä äänestyslaitteelta. Jos Hursti asiantuntijana on sitä mieltä että lukiotasoinen nörtti oppii parin viikon perehtymisellä tai ohjeiden avulla parissa päivässä murtamaan järjestelmän, pystyvät siihen varmasti myös CIA, FBI ja myös ulkomaiset tiedustelupalvelut. Järjestelmän luotettavuus on täten pyöreä nolla. Kampanjointisirkus voidaan surutta viedä älyttömyyksiin (kuten taas näyttää käyvän), jos lopputulos on jo jonkin osapuolen tiedossa. Aivan toivottomana ei Hursti kuitenkaan tilannetta näe:
"Vaikka järjestelmää ei ole korjattu, pari asiaa on muuttunut. Enää viranomaiset eivät kiellä tietoturvaongelmia, vaan vaalien järjestäjät ymmärtävät, että järjestelmä on turvaton. Huijaamista vaikeuttaa eniten se, että satunnaisissa paikoissa on nyt ihmisiä, jotka ovat todella hyviä asiantuntijoita. Turvallisuus lisääntyy, kun valvomassa on osaavia ihmisiä."Toisaalta myös perushakkereilla on mahdollisuus vaalien sabotoimiseen ja näin tuloksen mitätöimiseen. Voitti vaalit Obama tai McCain, edessä voi olla jotain tuttua kahdeksan vuoden takaa ja tuloksen päättävät korkeimman oikeuden tuomarit kansan puolesta. Jos sähköinen äänestäminen tulee Suomeen, täytyisi äänestäjän ehdottomasti saada henkilökohtainen äänestystodistus, jota voidaan käyttää mahdollisessa uudelleenlaskennassa.
Kommentit