Siirry pääsisältöön

Uuden vuoden uudet kujeet

Blogin kuvaus on kirjoitettu uudelleen, mahdollisesti havaitsemanne itseironia on tarkoituksellista. Alkuperäinen kuvaus on tallessa alla muisteloita varten.
Kannettavan tietokoneen hankinnan jälkeen iski kuningasidea tehdä siitä tallentava, mukana kulkeva digiboksi. Vapaa-ajan ongelmat vähenivät tämän jälkeen merkittävästi. Tutustuminen digiformaattien maailmaan johti blogin syntymiseen.
Olen ollut jonkin aikaa sitä mieltä, että DigiLaari alkaa nykyisessä muodossaan olla markkinatermein ilmaistuna laskevassa trendissä. Useimmat vierailijat näyttävät löytävän blogiin Googlen kautta, etsien tietoa digitallenteiden käsittelystä. Tuota tarkoitusta blogi siis palvelee, mutta neljässä vuodessa digi-tv:n käyttö on tullut osaksi arkea ja oma mielenkiinto suuntautuu enimmäkseen muualle. DigiLaarin lienee siis aika joko uudistua, tai hiipua hiljalleen. Ajattelin ottaa riskin ja kokeilla vuoden 2011 mittaan maltillisesti jälkimmäistä vaihtoehtoa.

Blogin ilme muuttui syksyn mittaan. Jotkut mainokset puolestaan aiheuttivat minulle pieniä tunnontuskia. Päädyin korvaamaan mainokset PayPalin lahjoitusnappulalla, jota pidän rehellisenä kerjäämismuotona.

Mutta mitä voisi odottaa jatkossa?

Blogin uusi alaotsikko nimittää minua digikansalaiseksi. Tavallaan oma keksintö, mutta Google kyllä kertoo, että termiä on jo käytetty. Ei mikään ihme. Termi on omalla kohdalla hiukan imarteleva, sillä ehdin katsella maailmaa parikymmentä vuotta ennen altistumista internetille. Moniko lukija muistaa World Wide Webiä edeltäneen Gopherin? Se oli in, kun olin aloittelin korkeakouluopintojani.

Digikansalaisuus saattaa nuoremmille tulla jo äidinmaidon mukana, ja nykyään koulun penkillä ehkä istuu jo täysi-ikäisiä opiskelijoita, jotka eivät muista aikaa ennen internetiä. Kun kutsun itseäni digikansalaiseksi, voidaan siihen perustellusti liittää tarkennus: Vanha Käpy.

Jatkossa kirjoittelen todennäköisesti digitaalisen maailman oikeuksista ja velvoitteista, uutisista, verkkopalveluista, ohjelmista, peleistä, tai mistä hyvänsä, josta löytyy pieninkin aasinsilta blogin aihepiiriin. Tämä ei tarkoita suurta muutosta blogissa viime aikoina vallinneeseen linjaan.

Näillä eväillä siis mennään ja katsotaan perisuomalaisesti mihin se riittää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Kirjanmerkit kuriin

Olen pitkään käyttänyt selainten kirjanmerkkitoimintoja korkeintaan satunnaisesti. Selaimet ovat nykyään riittävän hyviä muistamaan ja ehdottelemaan minne olen menossa ilman kirjanmerkkejä. Ongelmia kuitenkin tulee tilanteissa, joissa muistaa lukeneensa jotain oleellista yli puoli vuotta sitten. Riittävän tarkkojen hakusanojen muistaminen ei ehkä enää onnistu ja tarpeellista tietoa sisältänyt linkki jää löytymättä. Moisesta turhauminen johti miettimään uudelleen kirjanmerkkejä ja niiden organisointia. Kun omat vaatimukset kirjanmerkeille alkoivat kirkastua, tuumailin ensin täytyykö softa kirjoittaa itse ja pian sen jälkeen mietin olisiko joku jo tehnyt sen paremmin. Kokeiltavaksi valikoitu tuote nimeltä Pocket ja alku vaikuttaa lupaavalta. Kirjanmerkkejä voi tallettaa puhelimista ja tableteista selainten jakotoiminnoilla riittävän helposti ja tietokoneen selaimeen löytyy liitännäiset. Talletettuja linkkejä voi tägittää saman tien tai myöhemmin ja hakea tägien tai otsikon peruste

Lisää formaattisekoilua

Höpöttelin aikaisemmin PS3 :n Xvid formaatin tuesta. Asiaan auttaa PS3/Avidemux ohje (asetuksiin MPEG-4 APS (lavcodec) video ja MP2 ääni) noin vuoden takaa. Käytännössä kokeilin myös MP3 ja AAC äänikodauksia. AAC toimi, mutta MP3 tuotti äänettömän elämyksen. Nämä kokeilut tuli tehtyä Avidemux versiolla 2.5.0. Eikä tässä vielä kaikki, kaiken säätämisen ohessa huomioin seuraavia asioita: Kaikki ajan mittaan väsäämäni Xvidit eivät toistu Philipsin DVD soittimella, jolla alunperin testasin niiden yhteensopivuutta. Syytä en tiedä, mahdollisesti soitin tukee vain tiettyjä resoluutioita tai mitä hyvänsä. Avidemux 2.5.0:lla en onnistunut luomaan yhtäkään videota, jonka tämä DVD-soitin toistaisi. Avidemux 2.5.0 on melko buginen paketti ja se kannattaa päivittää uudempaan. Avidemux 2.5.1 sisältää saman bugin kuin 2.5.0, eli Two-pass video size asetus ei tee kahta encodaus-kierrosta, vaan yhden. Tuloksena syntyy liian iso file, joka tosin toistuu PS3 :lla. (tämä testattu toistaiseksi vain W