Siirry pääsisältöön

Viisi vuotta DigiLaaria

Siitä todellakin on viisi vuotta kun ensimmäinen postaus ilmestyi tähän blogiin. Omalta kannalta katsoen tuo aika on kulunut todella nopeasti. Ajatuksena oli julkaista tämä kirjoitus tarkkaan viiden vuoden kuluttua blogin aloittamisesta. Onneksi en ehtinyt saada sitä valmiiksi, sillä kuvittelen että tammikuun kuluessa on kertynyt vähän enemmän asiaa.

MikroBitti 01/2012 kirjoittelee: "Nyt ohjelmien tallennus television alla pönöttävään lootaan tuntuu auttamattoman vanhanaikaiselta." Lehdestä löytyy aiheeseen liittyen myös netti-tv-palveluiden vertailu. Ymmärrän MikroBitin lausunnon, mutta siitä huolimatta oma television alla pönöttävä loota pörisee edelleen säännöllisesti. Tavallaan näen digitallentelun luonnollisena jatkeena teini-iän C-kasettinauhoituksille. Vanhat tavat kuolevat hitaasti.

Blogger on alkanut näiden viiden vuoden aikana tuottaa blogeihin liittyviä tilastotietoja. Niiden perusteella en usko olevani ihan ainoa hamstraaja lajissani, sillä valtaosa lukijoista näyttää päätyvän DigiLaariin Google-hakujen kautta. Tallentamisen aika ei siis olekaan aivan vielä ohi, koska suosituimmat jutut ovat nimenomaan tallennusten käsittelyyn liittyviä ohjeita ja vinkkejä. Muita blogin kirjoituksia luetaan niin satunnaisesti, etten voi katsoa olevani minkäänlainen mielipidevaikuttaja.

Alta on nähtävissä lukijoiden jakauma käyttöjärjestelmän ja selaimen mukaan viimeisen kuukauden ajalta. Nämä tiedot keräsin 31.12.2011.

Käyttäjät/Käyttöjärjestelmät:
Linux48%
Mac26%
Windows22%
Ubuntu1%

Käyttäjät/Selaimet:
Lightning44%
Chrome26%
Firefox10%
Internet Explorer10%
Safari1%

Tilastojen perusteella lähes puolet lukijoista on Linux-käyttäjiä, ilahduttavan korkea luku. Vaikka Mac-käyttäjien osuus on 26%, Safari-selaimen osuus on vain 1%. Arvelen Lighting-selaimen osuuden selittävän noita lukuja.

Takana siis viisi vuotta ja tämä on 68. julkaistu kirjoitus. Tahti ei ole huikea, mutta toivon mukaan se on pitänyt laadun siedettävänä. Aika saa näyttää mistä kirjoitellaan jatkossa.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Hurjan paljon onnea viisi vuotiaalle digilaarille. Itse olen nauttinut jutuistasi epätasaisen tasaiseen tahtiin ja exceeded on arvosana. -mike

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Digitreenejä

Omat vanhempani ovat hiljattain ottaneet käyttöön ensimmäisiä älylaitteitaan. Myös laajakaistamodeemin tehtävät siirtyivät kustannussyistä 4G-tabletin vastuulle. Käyttötuen tarvetta on ollut jonkin verran. Vastaantulevat ongelmat ovat joskus aika yllättäviä itsestäänselvyyksiä, joita ei itse ole koskaan tullut kunnolla miettineeksi. Onneksi apua näyttää löytyvän myös suomen kielellä. En juurikaan ehtinyt kiinnittää huomiota YLEn Nettiä ikä kaikki kampanjaan ennen kuin se oli jo ohi. Kampanjan sivuilta löytyvät Digitreenit näyttävät olevan tutustumisen arvoisia kaikille perustietoja hakeville. Taitaapa sieltä itsellekin löytyä jotakin opiskeltavaa.

Terävää piirtoa ja netti-TV:tä

Mikrobitti 03/2009 kirjoitteli melko laajasti teräväpiirrosta . Kieltämättä olisi nastaa katsella joskus teräväpiirtokuvaa myös omasta taulutelevisiosta. Pulmia kuitenkin riittää, sillä useimmat televisiot eivät sisällä HD-viritintä, jolloin erillinen HD digiboksi tulee tarpeeseen. Käytännössä teräväpiirrosta pääseekin nauttimaan lähinnä maksukanavien kautta, joihin kaltaiseni saituri ei hevillä rahojaan tuhlaa. Eikä taloudesta löydy vielä Blu-ray soitintakaan, joten teräväpiirto jää siinäkin suhteessa haaveeksi. Nimittäin, ainoa Blu-ray soitin, jonka kelpuuttaisin olisi Playstation 3 , koska kuten artikkeli kertoo, PS3 toimii myös täysverisenä mediatoistimena. Ja ehkä se pelailukin voisi joskus maistua. Vähän kyllä nolottaa nipottaa, mutta onhan se PS3 kyllä komia, vaan toisaalta taas liian iso ja epäkäytännöllinen kaarevan kattonsa vuoksi. Siinä syy miksi laite pysyy kaupan hyllyllä. Konsolin hinta on laskeskellut ja Sony valmistaa niitä pienemmistä komponenteista . Arvelen että