Siirry pääsisältöön

Viisi vuotta DigiLaaria

Siitä todellakin on viisi vuotta kun ensimmäinen postaus ilmestyi tähän blogiin. Omalta kannalta katsoen tuo aika on kulunut todella nopeasti. Ajatuksena oli julkaista tämä kirjoitus tarkkaan viiden vuoden kuluttua blogin aloittamisesta. Onneksi en ehtinyt saada sitä valmiiksi, sillä kuvittelen että tammikuun kuluessa on kertynyt vähän enemmän asiaa.

MikroBitti 01/2012 kirjoittelee: "Nyt ohjelmien tallennus television alla pönöttävään lootaan tuntuu auttamattoman vanhanaikaiselta." Lehdestä löytyy aiheeseen liittyen myös netti-tv-palveluiden vertailu. Ymmärrän MikroBitin lausunnon, mutta siitä huolimatta oma television alla pönöttävä loota pörisee edelleen säännöllisesti. Tavallaan näen digitallentelun luonnollisena jatkeena teini-iän C-kasettinauhoituksille. Vanhat tavat kuolevat hitaasti.

Blogger on alkanut näiden viiden vuoden aikana tuottaa blogeihin liittyviä tilastotietoja. Niiden perusteella en usko olevani ihan ainoa hamstraaja lajissani, sillä valtaosa lukijoista näyttää päätyvän DigiLaariin Google-hakujen kautta. Tallentamisen aika ei siis olekaan aivan vielä ohi, koska suosituimmat jutut ovat nimenomaan tallennusten käsittelyyn liittyviä ohjeita ja vinkkejä. Muita blogin kirjoituksia luetaan niin satunnaisesti, etten voi katsoa olevani minkäänlainen mielipidevaikuttaja.

Alta on nähtävissä lukijoiden jakauma käyttöjärjestelmän ja selaimen mukaan viimeisen kuukauden ajalta. Nämä tiedot keräsin 31.12.2011.

Käyttäjät/Käyttöjärjestelmät:
Linux48%
Mac26%
Windows22%
Ubuntu1%

Käyttäjät/Selaimet:
Lightning44%
Chrome26%
Firefox10%
Internet Explorer10%
Safari1%

Tilastojen perusteella lähes puolet lukijoista on Linux-käyttäjiä, ilahduttavan korkea luku. Vaikka Mac-käyttäjien osuus on 26%, Safari-selaimen osuus on vain 1%. Arvelen Lighting-selaimen osuuden selittävän noita lukuja.

Takana siis viisi vuotta ja tämä on 68. julkaistu kirjoitus. Tahti ei ole huikea, mutta toivon mukaan se on pitänyt laadun siedettävänä. Aika saa näyttää mistä kirjoitellaan jatkossa.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Hurjan paljon onnea viisi vuotiaalle digilaarille. Itse olen nauttinut jutuistasi epätasaisen tasaiseen tahtiin ja exceeded on arvosana. -mike

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Kirjanmerkit kuriin

Olen pitkään käyttänyt selainten kirjanmerkkitoimintoja korkeintaan satunnaisesti. Selaimet ovat nykyään riittävän hyviä muistamaan ja ehdottelemaan minne olen menossa ilman kirjanmerkkejä. Ongelmia kuitenkin tulee tilanteissa, joissa muistaa lukeneensa jotain oleellista yli puoli vuotta sitten. Riittävän tarkkojen hakusanojen muistaminen ei ehkä enää onnistu ja tarpeellista tietoa sisältänyt linkki jää löytymättä. Moisesta turhauminen johti miettimään uudelleen kirjanmerkkejä ja niiden organisointia. Kun omat vaatimukset kirjanmerkeille alkoivat kirkastua, tuumailin ensin täytyykö softa kirjoittaa itse ja pian sen jälkeen mietin olisiko joku jo tehnyt sen paremmin. Kokeiltavaksi valikoitu tuote nimeltä Pocket ja alku vaikuttaa lupaavalta. Kirjanmerkkejä voi tallettaa puhelimista ja tableteista selainten jakotoiminnoilla riittävän helposti ja tietokoneen selaimeen löytyy liitännäiset. Talletettuja linkkejä voi tägittää saman tien tai myöhemmin ja hakea tägien tai otsikon peruste

Lisää formaattisekoilua

Höpöttelin aikaisemmin PS3 :n Xvid formaatin tuesta. Asiaan auttaa PS3/Avidemux ohje (asetuksiin MPEG-4 APS (lavcodec) video ja MP2 ääni) noin vuoden takaa. Käytännössä kokeilin myös MP3 ja AAC äänikodauksia. AAC toimi, mutta MP3 tuotti äänettömän elämyksen. Nämä kokeilut tuli tehtyä Avidemux versiolla 2.5.0. Eikä tässä vielä kaikki, kaiken säätämisen ohessa huomioin seuraavia asioita: Kaikki ajan mittaan väsäämäni Xvidit eivät toistu Philipsin DVD soittimella, jolla alunperin testasin niiden yhteensopivuutta. Syytä en tiedä, mahdollisesti soitin tukee vain tiettyjä resoluutioita tai mitä hyvänsä. Avidemux 2.5.0:lla en onnistunut luomaan yhtäkään videota, jonka tämä DVD-soitin toistaisi. Avidemux 2.5.0 on melko buginen paketti ja se kannattaa päivittää uudempaan. Avidemux 2.5.1 sisältää saman bugin kuin 2.5.0, eli Two-pass video size asetus ei tee kahta encodaus-kierrosta, vaan yhden. Tuloksena syntyy liian iso file, joka tosin toistuu PS3 :lla. (tämä testattu toistaiseksi vain W