Siirry pääsisältöön

Näkökulmia Nokian virheisiin

Kerron heti alkuun omistavani Nokian osakkeita. En niin paljon kuin Erkki Sinkko, mutta kumminkin. Jos amatöörimaiset kommentit Nokian strategiasta eivät kiinnosta, nyt on ihan hyvä aika lopettaa lukeminen.

Olin alusta asti epäileväinen Stephen Elopin, ex-Microsoft miehen johtoon astumisesta. Omien tuotteiden julkisessa haukkumisessa ja Windows Phoneen siirtymisessä yritin vielä nähdä jotain järkeä ja vilpittömästi yritin ymmärtää. Olihan ajatuksessa Windows-luurista jotain jännää. Mutta rajansa kaikella.

Pidän itseäni varovaisena sijoittajana ja pystyn nielemään minkä hyvänsä Nokian osakkeilla tekemäni tappion. Sitä enemmän riepoo johtamistapa, jolla tuotetaan suuria pettymyksiä Nokian tuotteita suunnitteleville ja valmistaville työntekijöille. Listaan siis kolme suurinta muistamaani kammotusta Elopin ajalta, omien kommenttien kera.

1. Palava lautta

Vuoden 2011 suuria puheenaiheita ja esimerkillinen tapa romuttaa Symbianin myynti. Vanhentuvassa käyttöjärjestelmässä oli toki ongelmansa, mutta Symbian puhelinten myyntiluvut eivät olleet ongelma ennen Elop Effectiä. Tuijottiko Elop ja Nokian johto vain Pohjois-Amerikan lukuja?

Olin itse hankkinut Nokian C7:n kesällä 2011. Ironista oli, että puhelin sai kaksi merkittävää Symbian järjestelmäpäivitystä - Annan ja Bellen - sen jälkeen kun Elop oli käytännössä puhunut Symbianin haudan partaalle.

2. N9 ja sen saatavuus Euroopassa

Marko Ahtisaari sanoo vapaasti käännettynä, että silloin tällöin ilmestyy tuote joka muuttaa käsityksiä siitä miten teknologiaa käytetään. Ja siitä alkaa N9:n ylpeä esittely:



Eli Elopin jo ollessa Nokian johdossa julkaistaan arvosteluissa menestyvä superpuhelin, jota sitten ei laiteta myyntiin monissa Euroopan maissa (Iso-Britannia, Saksa, Italia, Ranska tai Espanja). Olisiko N9:n menestys osoittanut Elopin valinneen väärän strategian, vai olisiko suosio ollut Microsoftille liikaa? Missä firmassa Elop nyt olikaan töissä ja mikä olisi ollut osakkeenomistajien edun mukaista?

3. Meltemin lahtaus loppusuoralla

Epäilen että jokainen projektissa tosissaan puurtanut työntekijä tulee muistamaan Meltemin kaatumisen lopun ikäänsä, vaikka ehkä mieluummin unohtaisivat. Tämä teki minulle selväksi, että munat on tahallaan laitettu yhteen koriin. Saatoin melkein haistaa tuotekehitykseen käytetyn rahan palamisen. Aivan kuin Nokian johto olisi tosissaan alkanut vihata Linuxia...

Lopuksi

Elop on vain toimitusjohtaja ja tarvitsee strategialleen Nokian hallituksen tuen. Ilmeisesti vaikeneminen on tässäkin tapauksessa myöntymisen merkki? Minulle Meego, N9 ja Meltemi ovat kaikki surullisia esimerkkejä, joissa johdon hermot pettävät kalkkiviivoilla. Ja omalla tavallaan Lumia on Symbianin seuraaja. Uusi yksi ja ainoa totuus, jonka menestyksen eteen ollaan valmiita uhraamaan mitä tahansa.

Kuluttajalle löytyy ainakin yksi ilon aihe. Windows Phone 8 päivityksen mahdottomuus tarkoittaa Lumialle suuria hinnan tarkistuksia viimeistään syksyllä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Digitreenejä

Omat vanhempani ovat hiljattain ottaneet käyttöön ensimmäisiä älylaitteitaan. Myös laajakaistamodeemin tehtävät siirtyivät kustannussyistä 4G-tabletin vastuulle. Käyttötuen tarvetta on ollut jonkin verran. Vastaantulevat ongelmat ovat joskus aika yllättäviä itsestäänselvyyksiä, joita ei itse ole koskaan tullut kunnolla miettineeksi. Onneksi apua näyttää löytyvän myös suomen kielellä. En juurikaan ehtinyt kiinnittää huomiota YLEn Nettiä ikä kaikki kampanjaan ennen kuin se oli jo ohi. Kampanjan sivuilta löytyvät Digitreenit näyttävät olevan tutustumisen arvoisia kaikille perustietoja hakeville. Taitaapa sieltä itsellekin löytyä jotakin opiskeltavaa.

Terävää piirtoa ja netti-TV:tä

Mikrobitti 03/2009 kirjoitteli melko laajasti teräväpiirrosta . Kieltämättä olisi nastaa katsella joskus teräväpiirtokuvaa myös omasta taulutelevisiosta. Pulmia kuitenkin riittää, sillä useimmat televisiot eivät sisällä HD-viritintä, jolloin erillinen HD digiboksi tulee tarpeeseen. Käytännössä teräväpiirrosta pääseekin nauttimaan lähinnä maksukanavien kautta, joihin kaltaiseni saituri ei hevillä rahojaan tuhlaa. Eikä taloudesta löydy vielä Blu-ray soitintakaan, joten teräväpiirto jää siinäkin suhteessa haaveeksi. Nimittäin, ainoa Blu-ray soitin, jonka kelpuuttaisin olisi Playstation 3 , koska kuten artikkeli kertoo, PS3 toimii myös täysverisenä mediatoistimena. Ja ehkä se pelailukin voisi joskus maistua. Vähän kyllä nolottaa nipottaa, mutta onhan se PS3 kyllä komia, vaan toisaalta taas liian iso ja epäkäytännöllinen kaarevan kattonsa vuoksi. Siinä syy miksi laite pysyy kaupan hyllyllä. Konsolin hinta on laskeskellut ja Sony valmistaa niitä pienemmistä komponenteista . Arvelen että