Siirry pääsisältöön

Näkökulmia Nokian virheisiin

Kerron heti alkuun omistavani Nokian osakkeita. En niin paljon kuin Erkki Sinkko, mutta kumminkin. Jos amatöörimaiset kommentit Nokian strategiasta eivät kiinnosta, nyt on ihan hyvä aika lopettaa lukeminen.

Olin alusta asti epäileväinen Stephen Elopin, ex-Microsoft miehen johtoon astumisesta. Omien tuotteiden julkisessa haukkumisessa ja Windows Phoneen siirtymisessä yritin vielä nähdä jotain järkeä ja vilpittömästi yritin ymmärtää. Olihan ajatuksessa Windows-luurista jotain jännää. Mutta rajansa kaikella.

Pidän itseäni varovaisena sijoittajana ja pystyn nielemään minkä hyvänsä Nokian osakkeilla tekemäni tappion. Sitä enemmän riepoo johtamistapa, jolla tuotetaan suuria pettymyksiä Nokian tuotteita suunnitteleville ja valmistaville työntekijöille. Listaan siis kolme suurinta muistamaani kammotusta Elopin ajalta, omien kommenttien kera.

1. Palava lautta

Vuoden 2011 suuria puheenaiheita ja esimerkillinen tapa romuttaa Symbianin myynti. Vanhentuvassa käyttöjärjestelmässä oli toki ongelmansa, mutta Symbian puhelinten myyntiluvut eivät olleet ongelma ennen Elop Effectiä. Tuijottiko Elop ja Nokian johto vain Pohjois-Amerikan lukuja?

Olin itse hankkinut Nokian C7:n kesällä 2011. Ironista oli, että puhelin sai kaksi merkittävää Symbian järjestelmäpäivitystä - Annan ja Bellen - sen jälkeen kun Elop oli käytännössä puhunut Symbianin haudan partaalle.

2. N9 ja sen saatavuus Euroopassa

Marko Ahtisaari sanoo vapaasti käännettynä, että silloin tällöin ilmestyy tuote joka muuttaa käsityksiä siitä miten teknologiaa käytetään. Ja siitä alkaa N9:n ylpeä esittely:



Eli Elopin jo ollessa Nokian johdossa julkaistaan arvosteluissa menestyvä superpuhelin, jota sitten ei laiteta myyntiin monissa Euroopan maissa (Iso-Britannia, Saksa, Italia, Ranska tai Espanja). Olisiko N9:n menestys osoittanut Elopin valinneen väärän strategian, vai olisiko suosio ollut Microsoftille liikaa? Missä firmassa Elop nyt olikaan töissä ja mikä olisi ollut osakkeenomistajien edun mukaista?

3. Meltemin lahtaus loppusuoralla

Epäilen että jokainen projektissa tosissaan puurtanut työntekijä tulee muistamaan Meltemin kaatumisen lopun ikäänsä, vaikka ehkä mieluummin unohtaisivat. Tämä teki minulle selväksi, että munat on tahallaan laitettu yhteen koriin. Saatoin melkein haistaa tuotekehitykseen käytetyn rahan palamisen. Aivan kuin Nokian johto olisi tosissaan alkanut vihata Linuxia...

Lopuksi

Elop on vain toimitusjohtaja ja tarvitsee strategialleen Nokian hallituksen tuen. Ilmeisesti vaikeneminen on tässäkin tapauksessa myöntymisen merkki? Minulle Meego, N9 ja Meltemi ovat kaikki surullisia esimerkkejä, joissa johdon hermot pettävät kalkkiviivoilla. Ja omalla tavallaan Lumia on Symbianin seuraaja. Uusi yksi ja ainoa totuus, jonka menestyksen eteen ollaan valmiita uhraamaan mitä tahansa.

Kuluttajalle löytyy ainakin yksi ilon aihe. Windows Phone 8 päivityksen mahdottomuus tarkoittaa Lumialle suuria hinnan tarkistuksia viimeistään syksyllä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Kirjanmerkit kuriin

Olen pitkään käyttänyt selainten kirjanmerkkitoimintoja korkeintaan satunnaisesti. Selaimet ovat nykyään riittävän hyviä muistamaan ja ehdottelemaan minne olen menossa ilman kirjanmerkkejä. Ongelmia kuitenkin tulee tilanteissa, joissa muistaa lukeneensa jotain oleellista yli puoli vuotta sitten. Riittävän tarkkojen hakusanojen muistaminen ei ehkä enää onnistu ja tarpeellista tietoa sisältänyt linkki jää löytymättä. Moisesta turhauminen johti miettimään uudelleen kirjanmerkkejä ja niiden organisointia. Kun omat vaatimukset kirjanmerkeille alkoivat kirkastua, tuumailin ensin täytyykö softa kirjoittaa itse ja pian sen jälkeen mietin olisiko joku jo tehnyt sen paremmin. Kokeiltavaksi valikoitu tuote nimeltä Pocket ja alku vaikuttaa lupaavalta. Kirjanmerkkejä voi tallettaa puhelimista ja tableteista selainten jakotoiminnoilla riittävän helposti ja tietokoneen selaimeen löytyy liitännäiset. Talletettuja linkkejä voi tägittää saman tien tai myöhemmin ja hakea tägien tai otsikon peruste

Lisää formaattisekoilua

Höpöttelin aikaisemmin PS3 :n Xvid formaatin tuesta. Asiaan auttaa PS3/Avidemux ohje (asetuksiin MPEG-4 APS (lavcodec) video ja MP2 ääni) noin vuoden takaa. Käytännössä kokeilin myös MP3 ja AAC äänikodauksia. AAC toimi, mutta MP3 tuotti äänettömän elämyksen. Nämä kokeilut tuli tehtyä Avidemux versiolla 2.5.0. Eikä tässä vielä kaikki, kaiken säätämisen ohessa huomioin seuraavia asioita: Kaikki ajan mittaan väsäämäni Xvidit eivät toistu Philipsin DVD soittimella, jolla alunperin testasin niiden yhteensopivuutta. Syytä en tiedä, mahdollisesti soitin tukee vain tiettyjä resoluutioita tai mitä hyvänsä. Avidemux 2.5.0:lla en onnistunut luomaan yhtäkään videota, jonka tämä DVD-soitin toistaisi. Avidemux 2.5.0 on melko buginen paketti ja se kannattaa päivittää uudempaan. Avidemux 2.5.1 sisältää saman bugin kuin 2.5.0, eli Two-pass video size asetus ei tee kahta encodaus-kierrosta, vaan yhden. Tuloksena syntyy liian iso file, joka tosin toistuu PS3 :lla. (tämä testattu toistaiseksi vain W