Siirry pääsisältöön

Digitaalinen syksy 2012

Oikeastaan ihmettelen mihin syksy oikein ehti mennä. Taisin käydä ainakin töissä, eikä ajanhahmotus ole ollut aivan parhaimmillaan. Syksyyn mahtui muutamia päähänpistoja, jotka muokkasivat allekirjoittaneen vapaa-aikaa ja digiviihteen kulutusta. Alla niistä hieman lisää.
  • Elisa Viihde
    Ensimmäisellä työviikolla kesäloman jälkeen sain puhelun Elisa Viihde -myyjältä. Tarjous ei tuntunut hassummalta ja etenkin mahdollisuus nopeaan ja halpaan nettiyhteyteen houkutteli. Kaupat tuli tehtyä, mutta aluksi Elisan digiboksin softan ongelmat ja kaatuilut kävivät hermoille. Syksyn kuluessa tilanne on selvästi korjaantunut päivitysten ansiosta.
  • Playstation Plus
    Myöhemmin syksyllä oli tarjolla Playstation Plus jäsenyys alehintaan. Tämäkin palvelu näkyy parantuneen ja nyt tarjolla olevat ilmaispelit olivat sitä luokkaa, ettei tätäkään tilaisuutta voinut jättää käyttämättä. Nyt pelaamattomien pelien lista pitenee myös PS Plussan vuoksi. Kumma kyllä, vapaa-aika ei tunnu lisääntyneen.
  • Netflix
    Ilmainen kuukausi on menossa, mutta taidan jäädä Netflixin koukkuun. Rajallisesta valikoimasta löytyy ainakin toistaiseksi katsottavaa kuukausimaksun verran ja tarjonta luultavasti kasvaa nopeammin kuin ehdin sitä kuluttamaan.
Laajemmin ajateltuna oma viihteen kuluttaminen on syksyn mittaan ottanut roimia loikkauksia digitaaliseen suuntaan. Syksyn aikana olen hankkinut myös muutamia digilehtiä ja e-kirjoja. Läppärin ruudulta lueskelu tuntuu kuitenkin olevan sen verran kankeaa, että tabletin hankkiminen on pyörinyt mielessä. Toistolaitteita täytyy tietenkin löytyä, mutta en tunnu enää kaipaavan hyllyyn fyysisiä kopioita elokuvista tai peleistä. Kirjat ovat rajatapaus, mutta Suomi on täynnä hyviä kirjastoja, eikä kaikkea tarvitse löytyä omasta kokoelmasta.

En koe edes itse olevani kehityksen kärjessä, joten onko tässä kyse laajemmastakin ilmiöstä? Uskon, että etenkin televisiokanavien on pakko jossain vaiheessa miettiä miten Suomeen tulevat tilausvideopalvelut vaikuttavat katsojien käyttäytymiseen. Elokuvien ja sarjojen katselijamäärät saattavat olla laskemassa, joten lisää tosi-tv:tä, kilpailuja ja viihdettä?

Täytyi oikein tarkistaa: iPadillä on todellakin ikää alle kolme vuotta. Digilaarin elinaikana tablettilaitteet ovat siis nousseet nollapisteestä kilpailemaan läppärien kanssa. Varmaa on, ettei muutos tähän pysähdy ja se täytyy huomioida myös tässä blogissa.

Tässäpä syksyn sekalaisia kuulumisia toivon mukaan jokseenkin selkeässä muodossa. Niiden myötä itsenäisyyspäivän viettoon.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Kirjanmerkit kuriin

Olen pitkään käyttänyt selainten kirjanmerkkitoimintoja korkeintaan satunnaisesti. Selaimet ovat nykyään riittävän hyviä muistamaan ja ehdottelemaan minne olen menossa ilman kirjanmerkkejä. Ongelmia kuitenkin tulee tilanteissa, joissa muistaa lukeneensa jotain oleellista yli puoli vuotta sitten. Riittävän tarkkojen hakusanojen muistaminen ei ehkä enää onnistu ja tarpeellista tietoa sisältänyt linkki jää löytymättä. Moisesta turhauminen johti miettimään uudelleen kirjanmerkkejä ja niiden organisointia. Kun omat vaatimukset kirjanmerkeille alkoivat kirkastua, tuumailin ensin täytyykö softa kirjoittaa itse ja pian sen jälkeen mietin olisiko joku jo tehnyt sen paremmin. Kokeiltavaksi valikoitu tuote nimeltä Pocket ja alku vaikuttaa lupaavalta. Kirjanmerkkejä voi tallettaa puhelimista ja tableteista selainten jakotoiminnoilla riittävän helposti ja tietokoneen selaimeen löytyy liitännäiset. Talletettuja linkkejä voi tägittää saman tien tai myöhemmin ja hakea tägien tai otsikon peruste

Lisää formaattisekoilua

Höpöttelin aikaisemmin PS3 :n Xvid formaatin tuesta. Asiaan auttaa PS3/Avidemux ohje (asetuksiin MPEG-4 APS (lavcodec) video ja MP2 ääni) noin vuoden takaa. Käytännössä kokeilin myös MP3 ja AAC äänikodauksia. AAC toimi, mutta MP3 tuotti äänettömän elämyksen. Nämä kokeilut tuli tehtyä Avidemux versiolla 2.5.0. Eikä tässä vielä kaikki, kaiken säätämisen ohessa huomioin seuraavia asioita: Kaikki ajan mittaan väsäämäni Xvidit eivät toistu Philipsin DVD soittimella, jolla alunperin testasin niiden yhteensopivuutta. Syytä en tiedä, mahdollisesti soitin tukee vain tiettyjä resoluutioita tai mitä hyvänsä. Avidemux 2.5.0:lla en onnistunut luomaan yhtäkään videota, jonka tämä DVD-soitin toistaisi. Avidemux 2.5.0 on melko buginen paketti ja se kannattaa päivittää uudempaan. Avidemux 2.5.1 sisältää saman bugin kuin 2.5.0, eli Two-pass video size asetus ei tee kahta encodaus-kierrosta, vaan yhden. Tuloksena syntyy liian iso file, joka tosin toistuu PS3 :lla. (tämä testattu toistaiseksi vain W