Siirry pääsisältöön

Digitaalinen syksy 2012

Oikeastaan ihmettelen mihin syksy oikein ehti mennä. Taisin käydä ainakin töissä, eikä ajanhahmotus ole ollut aivan parhaimmillaan. Syksyyn mahtui muutamia päähänpistoja, jotka muokkasivat allekirjoittaneen vapaa-aikaa ja digiviihteen kulutusta. Alla niistä hieman lisää.
  • Elisa Viihde
    Ensimmäisellä työviikolla kesäloman jälkeen sain puhelun Elisa Viihde -myyjältä. Tarjous ei tuntunut hassummalta ja etenkin mahdollisuus nopeaan ja halpaan nettiyhteyteen houkutteli. Kaupat tuli tehtyä, mutta aluksi Elisan digiboksin softan ongelmat ja kaatuilut kävivät hermoille. Syksyn kuluessa tilanne on selvästi korjaantunut päivitysten ansiosta.
  • Playstation Plus
    Myöhemmin syksyllä oli tarjolla Playstation Plus jäsenyys alehintaan. Tämäkin palvelu näkyy parantuneen ja nyt tarjolla olevat ilmaispelit olivat sitä luokkaa, ettei tätäkään tilaisuutta voinut jättää käyttämättä. Nyt pelaamattomien pelien lista pitenee myös PS Plussan vuoksi. Kumma kyllä, vapaa-aika ei tunnu lisääntyneen.
  • Netflix
    Ilmainen kuukausi on menossa, mutta taidan jäädä Netflixin koukkuun. Rajallisesta valikoimasta löytyy ainakin toistaiseksi katsottavaa kuukausimaksun verran ja tarjonta luultavasti kasvaa nopeammin kuin ehdin sitä kuluttamaan.
Laajemmin ajateltuna oma viihteen kuluttaminen on syksyn mittaan ottanut roimia loikkauksia digitaaliseen suuntaan. Syksyn aikana olen hankkinut myös muutamia digilehtiä ja e-kirjoja. Läppärin ruudulta lueskelu tuntuu kuitenkin olevan sen verran kankeaa, että tabletin hankkiminen on pyörinyt mielessä. Toistolaitteita täytyy tietenkin löytyä, mutta en tunnu enää kaipaavan hyllyyn fyysisiä kopioita elokuvista tai peleistä. Kirjat ovat rajatapaus, mutta Suomi on täynnä hyviä kirjastoja, eikä kaikkea tarvitse löytyä omasta kokoelmasta.

En koe edes itse olevani kehityksen kärjessä, joten onko tässä kyse laajemmastakin ilmiöstä? Uskon, että etenkin televisiokanavien on pakko jossain vaiheessa miettiä miten Suomeen tulevat tilausvideopalvelut vaikuttavat katsojien käyttäytymiseen. Elokuvien ja sarjojen katselijamäärät saattavat olla laskemassa, joten lisää tosi-tv:tä, kilpailuja ja viihdettä?

Täytyi oikein tarkistaa: iPadillä on todellakin ikää alle kolme vuotta. Digilaarin elinaikana tablettilaitteet ovat siis nousseet nollapisteestä kilpailemaan läppärien kanssa. Varmaa on, ettei muutos tähän pysähdy ja se täytyy huomioida myös tässä blogissa.

Tässäpä syksyn sekalaisia kuulumisia toivon mukaan jokseenkin selkeässä muodossa. Niiden myötä itsenäisyyspäivän viettoon.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Digitreenejä

Omat vanhempani ovat hiljattain ottaneet käyttöön ensimmäisiä älylaitteitaan. Myös laajakaistamodeemin tehtävät siirtyivät kustannussyistä 4G-tabletin vastuulle. Käyttötuen tarvetta on ollut jonkin verran. Vastaantulevat ongelmat ovat joskus aika yllättäviä itsestäänselvyyksiä, joita ei itse ole koskaan tullut kunnolla miettineeksi. Onneksi apua näyttää löytyvän myös suomen kielellä. En juurikaan ehtinyt kiinnittää huomiota YLEn Nettiä ikä kaikki kampanjaan ennen kuin se oli jo ohi. Kampanjan sivuilta löytyvät Digitreenit näyttävät olevan tutustumisen arvoisia kaikille perustietoja hakeville. Taitaapa sieltä itsellekin löytyä jotakin opiskeltavaa.

Terävää piirtoa ja netti-TV:tä

Mikrobitti 03/2009 kirjoitteli melko laajasti teräväpiirrosta . Kieltämättä olisi nastaa katsella joskus teräväpiirtokuvaa myös omasta taulutelevisiosta. Pulmia kuitenkin riittää, sillä useimmat televisiot eivät sisällä HD-viritintä, jolloin erillinen HD digiboksi tulee tarpeeseen. Käytännössä teräväpiirrosta pääseekin nauttimaan lähinnä maksukanavien kautta, joihin kaltaiseni saituri ei hevillä rahojaan tuhlaa. Eikä taloudesta löydy vielä Blu-ray soitintakaan, joten teräväpiirto jää siinäkin suhteessa haaveeksi. Nimittäin, ainoa Blu-ray soitin, jonka kelpuuttaisin olisi Playstation 3 , koska kuten artikkeli kertoo, PS3 toimii myös täysverisenä mediatoistimena. Ja ehkä se pelailukin voisi joskus maistua. Vähän kyllä nolottaa nipottaa, mutta onhan se PS3 kyllä komia, vaan toisaalta taas liian iso ja epäkäytännöllinen kaarevan kattonsa vuoksi. Siinä syy miksi laite pysyy kaupan hyllyllä. Konsolin hinta on laskeskellut ja Sony valmistaa niitä pienemmistä komponenteista . Arvelen että