Siirry pääsisältöön

Sipilöityä muutosturvaa

Suoratoisto ja Elisa Viihteen käyttö eivät ole olleet niin jännää, että olisin niistä jaksanut kirjoittaa. Suomeen näköjään tarvitaan umpisurkea hallitus ajamaan minut ulos hiljaisuuden punavihreästä viinin kyllästämästä kuplasta.

Olen töissä IT-alalla ja palkkatasoni riittää Suomessa mukavasti elämiseen. Kun Sipilän hallitus julkaisi kiristyspakettinsa, ihmettelin oikeastaan miten vähän aiotut leikkaukset kohdistuivat oman alan töihin. Hyvin nopeasti kävikin ilmi, että vuorotyöalat oli tällä kertaa valittu yhteisten talkoiden kärsijöiksi. Hallitus sitten taisi säikähtää vastarinnasta sen verran, että lomarahojen leikkaus otettiin uudestaan toimenpidepöydälle. Nyt ollaan tilanteessa, jossa työmarkkinajärjestöt koittavat saada sovituksi jotain parempaa ja Sipilän takarajat pomppivat eteenpäin kuin jänis auton valoissa.

Ajattelin kirjoittaa lyhyesti muutosturvan uudistumisesta irtisanomistilanteissa. Yhden kuukauden palkkaa vastaava työllistymistä edistävä valmennus kuulostaa melko hyvältä, kunnes asiaa katsoo hieman tarkemmin. Olen itse jokin aika sitten osallistunut tuettuun ammattitaitoa kehittävään koulutukseen, jossa pääsin itse valitsemaan muutaman kurssin melko kattavasta valikoimasta. Nuo koulutukset olivat pääosin hyvin järjestettyjä ja pidin niitä hyödyllisinä. Arvelen, näiden kurssien olevan sellaisia, joiden käymistä voitaisiin hyvinkin harkita myös oman alani irtisanomistilanteissa.

Selvittelin jälkikäteen käymieni kurssien hintoja ja totesin, että tuo valmennus tarkoittaa käytännössä ehkä kuutta kurssipäivää. Noin lyhyt koulutus irtisanomistilanteessa työntekijää tuskin hirveästi lämmittää. Mahdollisia lienevät myös työllistymistä tukevat CV:n viilauskurssit, joissa on vielä enemmän mahdollisuuksia helppoon rahastamiseen.

Näyttää siltä, että työnantaja pääsee edelleen halvalla. IT-alalla on jo aikaisemminkin tarjottu jonkinlaisia koulutuspaketteja myös irtisanomistilanteissa. Todelliset hyödyt keräävät kursseja järjestävät yritykset, jotka tuossa tilanteessa varmaan osaavat laittaa myös hinnat kohdalleen. Kyllä nämä Sipilän poppoon talkoot aika pahalta edelleen haiskahtavat.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Kirjanmerkit kuriin

Olen pitkään käyttänyt selainten kirjanmerkkitoimintoja korkeintaan satunnaisesti. Selaimet ovat nykyään riittävän hyviä muistamaan ja ehdottelemaan minne olen menossa ilman kirjanmerkkejä. Ongelmia kuitenkin tulee tilanteissa, joissa muistaa lukeneensa jotain oleellista yli puoli vuotta sitten. Riittävän tarkkojen hakusanojen muistaminen ei ehkä enää onnistu ja tarpeellista tietoa sisältänyt linkki jää löytymättä. Moisesta turhauminen johti miettimään uudelleen kirjanmerkkejä ja niiden organisointia. Kun omat vaatimukset kirjanmerkeille alkoivat kirkastua, tuumailin ensin täytyykö softa kirjoittaa itse ja pian sen jälkeen mietin olisiko joku jo tehnyt sen paremmin. Kokeiltavaksi valikoitu tuote nimeltä Pocket ja alku vaikuttaa lupaavalta. Kirjanmerkkejä voi tallettaa puhelimista ja tableteista selainten jakotoiminnoilla riittävän helposti ja tietokoneen selaimeen löytyy liitännäiset. Talletettuja linkkejä voi tägittää saman tien tai myöhemmin ja hakea tägien tai otsikon peruste

Lisää formaattisekoilua

Höpöttelin aikaisemmin PS3 :n Xvid formaatin tuesta. Asiaan auttaa PS3/Avidemux ohje (asetuksiin MPEG-4 APS (lavcodec) video ja MP2 ääni) noin vuoden takaa. Käytännössä kokeilin myös MP3 ja AAC äänikodauksia. AAC toimi, mutta MP3 tuotti äänettömän elämyksen. Nämä kokeilut tuli tehtyä Avidemux versiolla 2.5.0. Eikä tässä vielä kaikki, kaiken säätämisen ohessa huomioin seuraavia asioita: Kaikki ajan mittaan väsäämäni Xvidit eivät toistu Philipsin DVD soittimella, jolla alunperin testasin niiden yhteensopivuutta. Syytä en tiedä, mahdollisesti soitin tukee vain tiettyjä resoluutioita tai mitä hyvänsä. Avidemux 2.5.0:lla en onnistunut luomaan yhtäkään videota, jonka tämä DVD-soitin toistaisi. Avidemux 2.5.0 on melko buginen paketti ja se kannattaa päivittää uudempaan. Avidemux 2.5.1 sisältää saman bugin kuin 2.5.0, eli Two-pass video size asetus ei tee kahta encodaus-kierrosta, vaan yhden. Tuloksena syntyy liian iso file, joka tosin toistuu PS3 :lla. (tämä testattu toistaiseksi vain W