Siirry pääsisältöön

Tietovuoto Suomen tapaan


16.12.2017 kehittyi varsin mielenkiintoiseksi päiväksi. Selvisi, että maassamme on tapahtunut pieni tietovuoto ja otimme siitä aika ison ilon irti. Helsingin Sanomien julkaistessa kymmenisen vuotta vanhoja salaisia tietoja sisältävän artikkelin Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta, monen mitta oli täynnä. Sometuomioistuimen oli taas aika pitää säännöllinen istuntonsa ja aihe oli tällä kertaa aika mehevä kimpale.

Nyt taidettiin Helsingin Sanomilta saada sitä objektiivisuutta, jota nettiöyhöttäjät ovat usein valtamedialta peräänkuuluttaneet ja kuitenkaan ei oltu tyytyväisiä. Hakukoneet hehkuivat punaisina kun Suomen lakia googlailtiin ja kansan syvien rivien lakiasiantuntemus heräsi. Kun vuotajan henkilöllisyys tai motiivit eivät olleet tiedossa, syntipukiksi kelpasi Helsingin Sanomat ja vastuussa olevat toimittajat. Itsekriittisimmät kommentoijat ovat luultavasti edelleen hautautuneena lakikirjojen kasaan, mutta yksinkertaisimmat täyttivät nettiä kuvakaappauksillaan, miettimättä mihin toimijaan löytyneitä kuritushuonetuomioita pitäisi kohdistaa tässä tapauksessa.

Helsingin Sanomat kertoi päivän mittaan toimineensa lain mukaan, mutta PS-propagandan kyllästämässä maassa YLE ja HS ovat totuusmedioiden lukijoille vähiten luotetut tietolähteet. Rikos on tapahtunut ja sitä tutkitaan, mutta ihmettelen jos tästä Helsingin Sanomille suurempaa harmia seuraa. Jos seuraa, on ehkä aika tarkastella hyvin kriittisesti demokratiamme tilaa. Jos maan tiedustelutoimintaa on tarvetta salailla niin kiihkeästi, kannattaa ehkä tarkemmin miettiä myös ketä kaikkia vastaan näitä työkaluja voidaan tulevaisuudessa käyttää. Nykyinen maan hallitus ei sekään kovin ystävällismieliseltä vaikuta, mutta osaan kuvitella myös pahempia aikoja.

Jos Suomessa seurataan maan rajat ylittävää tietoliikennettä, koskee tämä aika todennäköisesti esimerkiksi kaikkea pilvipalveluihin tallentamista. Joten, kun tiedustelulakia nyt tuodaan käsittelyyn, voitaisiinko olla vähän paremmin hereillä? Eduskunta hyväksyi jo pakkotyömallin, kun sille oli annettu hieman mukavampi nimi. Mediaa harhautettiin viekkaalla ajoituksella, pääministerin glögitilaisuudella ja samaan aikaan tapahtuvalla alkoholilakikäsittelyillä. Hyvin meni läpi mediatutkan alapuolella.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Kirjanmerkit kuriin

Olen pitkään käyttänyt selainten kirjanmerkkitoimintoja korkeintaan satunnaisesti. Selaimet ovat nykyään riittävän hyviä muistamaan ja ehdottelemaan minne olen menossa ilman kirjanmerkkejä. Ongelmia kuitenkin tulee tilanteissa, joissa muistaa lukeneensa jotain oleellista yli puoli vuotta sitten. Riittävän tarkkojen hakusanojen muistaminen ei ehkä enää onnistu ja tarpeellista tietoa sisältänyt linkki jää löytymättä. Moisesta turhauminen johti miettimään uudelleen kirjanmerkkejä ja niiden organisointia. Kun omat vaatimukset kirjanmerkeille alkoivat kirkastua, tuumailin ensin täytyykö softa kirjoittaa itse ja pian sen jälkeen mietin olisiko joku jo tehnyt sen paremmin. Kokeiltavaksi valikoitu tuote nimeltä Pocket ja alku vaikuttaa lupaavalta. Kirjanmerkkejä voi tallettaa puhelimista ja tableteista selainten jakotoiminnoilla riittävän helposti ja tietokoneen selaimeen löytyy liitännäiset. Talletettuja linkkejä voi tägittää saman tien tai myöhemmin ja hakea tägien tai otsikon peruste

Lisää formaattisekoilua

Höpöttelin aikaisemmin PS3 :n Xvid formaatin tuesta. Asiaan auttaa PS3/Avidemux ohje (asetuksiin MPEG-4 APS (lavcodec) video ja MP2 ääni) noin vuoden takaa. Käytännössä kokeilin myös MP3 ja AAC äänikodauksia. AAC toimi, mutta MP3 tuotti äänettömän elämyksen. Nämä kokeilut tuli tehtyä Avidemux versiolla 2.5.0. Eikä tässä vielä kaikki, kaiken säätämisen ohessa huomioin seuraavia asioita: Kaikki ajan mittaan väsäämäni Xvidit eivät toistu Philipsin DVD soittimella, jolla alunperin testasin niiden yhteensopivuutta. Syytä en tiedä, mahdollisesti soitin tukee vain tiettyjä resoluutioita tai mitä hyvänsä. Avidemux 2.5.0:lla en onnistunut luomaan yhtäkään videota, jonka tämä DVD-soitin toistaisi. Avidemux 2.5.0 on melko buginen paketti ja se kannattaa päivittää uudempaan. Avidemux 2.5.1 sisältää saman bugin kuin 2.5.0, eli Two-pass video size asetus ei tee kahta encodaus-kierrosta, vaan yhden. Tuloksena syntyy liian iso file, joka tosin toistuu PS3 :lla. (tämä testattu toistaiseksi vain W