Siirry pääsisältöön

Tietovuoto Suomen tapaan


16.12.2017 kehittyi varsin mielenkiintoiseksi päiväksi. Selvisi, että maassamme on tapahtunut pieni tietovuoto ja otimme siitä aika ison ilon irti. Helsingin Sanomien julkaistessa kymmenisen vuotta vanhoja salaisia tietoja sisältävän artikkelin Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta, monen mitta oli täynnä. Sometuomioistuimen oli taas aika pitää säännöllinen istuntonsa ja aihe oli tällä kertaa aika mehevä kimpale.

Nyt taidettiin Helsingin Sanomilta saada sitä objektiivisuutta, jota nettiöyhöttäjät ovat usein valtamedialta peräänkuuluttaneet ja kuitenkaan ei oltu tyytyväisiä. Hakukoneet hehkuivat punaisina kun Suomen lakia googlailtiin ja kansan syvien rivien lakiasiantuntemus heräsi. Kun vuotajan henkilöllisyys tai motiivit eivät olleet tiedossa, syntipukiksi kelpasi Helsingin Sanomat ja vastuussa olevat toimittajat. Itsekriittisimmät kommentoijat ovat luultavasti edelleen hautautuneena lakikirjojen kasaan, mutta yksinkertaisimmat täyttivät nettiä kuvakaappauksillaan, miettimättä mihin toimijaan löytyneitä kuritushuonetuomioita pitäisi kohdistaa tässä tapauksessa.

Helsingin Sanomat kertoi päivän mittaan toimineensa lain mukaan, mutta PS-propagandan kyllästämässä maassa YLE ja HS ovat totuusmedioiden lukijoille vähiten luotetut tietolähteet. Rikos on tapahtunut ja sitä tutkitaan, mutta ihmettelen jos tästä Helsingin Sanomille suurempaa harmia seuraa. Jos seuraa, on ehkä aika tarkastella hyvin kriittisesti demokratiamme tilaa. Jos maan tiedustelutoimintaa on tarvetta salailla niin kiihkeästi, kannattaa ehkä tarkemmin miettiä myös ketä kaikkia vastaan näitä työkaluja voidaan tulevaisuudessa käyttää. Nykyinen maan hallitus ei sekään kovin ystävällismieliseltä vaikuta, mutta osaan kuvitella myös pahempia aikoja.

Jos Suomessa seurataan maan rajat ylittävää tietoliikennettä, koskee tämä aika todennäköisesti esimerkiksi kaikkea pilvipalveluihin tallentamista. Joten, kun tiedustelulakia nyt tuodaan käsittelyyn, voitaisiinko olla vähän paremmin hereillä? Eduskunta hyväksyi jo pakkotyömallin, kun sille oli annettu hieman mukavampi nimi. Mediaa harhautettiin viekkaalla ajoituksella, pääministerin glögitilaisuudella ja samaan aikaan tapahtuvalla alkoholilakikäsittelyillä. Hyvin meni läpi mediatutkan alapuolella.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Digitreenejä

Omat vanhempani ovat hiljattain ottaneet käyttöön ensimmäisiä älylaitteitaan. Myös laajakaistamodeemin tehtävät siirtyivät kustannussyistä 4G-tabletin vastuulle. Käyttötuen tarvetta on ollut jonkin verran. Vastaantulevat ongelmat ovat joskus aika yllättäviä itsestäänselvyyksiä, joita ei itse ole koskaan tullut kunnolla miettineeksi. Onneksi apua näyttää löytyvän myös suomen kielellä. En juurikaan ehtinyt kiinnittää huomiota YLEn Nettiä ikä kaikki kampanjaan ennen kuin se oli jo ohi. Kampanjan sivuilta löytyvät Digitreenit näyttävät olevan tutustumisen arvoisia kaikille perustietoja hakeville. Taitaapa sieltä itsellekin löytyä jotakin opiskeltavaa.

Terävää piirtoa ja netti-TV:tä

Mikrobitti 03/2009 kirjoitteli melko laajasti teräväpiirrosta . Kieltämättä olisi nastaa katsella joskus teräväpiirtokuvaa myös omasta taulutelevisiosta. Pulmia kuitenkin riittää, sillä useimmat televisiot eivät sisällä HD-viritintä, jolloin erillinen HD digiboksi tulee tarpeeseen. Käytännössä teräväpiirrosta pääseekin nauttimaan lähinnä maksukanavien kautta, joihin kaltaiseni saituri ei hevillä rahojaan tuhlaa. Eikä taloudesta löydy vielä Blu-ray soitintakaan, joten teräväpiirto jää siinäkin suhteessa haaveeksi. Nimittäin, ainoa Blu-ray soitin, jonka kelpuuttaisin olisi Playstation 3 , koska kuten artikkeli kertoo, PS3 toimii myös täysverisenä mediatoistimena. Ja ehkä se pelailukin voisi joskus maistua. Vähän kyllä nolottaa nipottaa, mutta onhan se PS3 kyllä komia, vaan toisaalta taas liian iso ja epäkäytännöllinen kaarevan kattonsa vuoksi. Siinä syy miksi laite pysyy kaupan hyllyllä. Konsolin hinta on laskeskellut ja Sony valmistaa niitä pienemmistä komponenteista . Arvelen että