Siirry pääsisältöön

Xvid tilasodan täsmäaseena

Intro

Syksyn ajan on tässäkin digitaloudessa käyty viivytystaistelua boksin tilan väistämätöntä loppumista vastaan. Pitkään on ollut mielessä kirjoittaa tallennusten muuntamisesta MPEG-4 (Xvid) muotoon. Ainoa motiivini tähän aikaa syövään kikkailuun on levytilan säästö, pienellä laatukustannuksella. Varsinaista kirjoittamista on viivyttänyt mm. se, etten edelleenkään oikeastaan usko tietäväni teknisesti asiasta yhtään mitään, vaikka väsään näitä konversioita jo melko rutiinilla.

Monet elokuvat näytetään jo laajakuvasuhteella, mutta välillä joutuu pettymään. 4:3 lähetykseen ahdettu laajakuva tai vielä matalampi elokuvakankaan kuvasuhde ei oikeastaan ole säilyttämisen arvoista. Pahimmillaan noin puolet digilähetyksen kuva-alasta saattaa jäädä mustaksi. Kuitenkin osan näistä rainoista tahtoo katsoa edes kertaalleen. Näissä tapauksissa Xvid formaatti pelastaa vapauttamalla hukkatilan.

Koska ikää on sen verran, että tiedän mitä komentorivi tietokoneissa tarkoittaa, oli alunperin tarkoitus tehdä Xvid konversioita MPlayerin avulla. Kyllähän siitä jotain syntyi, mutta totesin ettei komentorivivipujen kanssa säätäminen kuitenkaan ole se "mun juttu". Tosigurut MPlayer käyttäjät, älkää suuttuko, olette neroja!

Avidemux & Xvid

Päädyin sitten uskomaan fiksumpiani ja soveltamaan Avidemuxin wikistä löytyviä ohjeita. Avidemuxiin voi avata esimerkiksi .mpg formaattisen tiedoston tai ProjectX:n demuxaamat erilliset video- ja äänitiedostot ja jatkaa suoraan siitä Xvid formaattiin.

Seuraavaksi valitaan pääikkunasta kuva- ja ääniformaatit, MPEG-4 ASP (Xvid4) videolle ja esimerkiksi MP3 (LAME) äänelle ja varmistetaan että AVI formaatti on valittuna. Kun nämä ovat kunnossa, videon Configure napista pääsee säätämään Xvid encoding optioita (ks. kuva). Optioista muutan seuraavat:
  • Encoding type: Two Pass - Video Size
  • Turbo Mode valituksi
Target video sizeen en tässä vaiheessa koske. Se voidaan laskea tarkemmin myöhemmin. Sitten vain OK ja pääikkunasta videofilttereitä tuunaamaan.

Tarkoitus on leikata kuvasta kaikki mustat reunat pois ja skaalata sen jälkeen kokoa jonkin verran pienemmäksi. Avidemuxin wiki-ohjeen Cropping osio kertoo aika hyvin mistä on kyse ja loppu selviää kokeilemalla. Käytännössä siirrytään liukusäätimellä sopivan selkeään frameen ja leikataan kaikki turhanpäiväinen mustuus ja epätarkkuus reunoilta pois. Jostain syystä Resizing ei tahtonut millään upota tähän päähän. Siltä varalta että joku muu onnistuu olemaan yhtä pihalla, väännän siitä vähän rautalankaa:
  • Source: valitaan tallennuksen alkuperäinen kuvasuhde. Digilähetyksen ollessa kyseessä, joko 16:9 tai 4:3.
  • Destination: Kuvasuhde on aina 1:1, pikseleitä ei venytellä, vaan ikkuna laskee koon oikein riippuen siitä onko Source kuvasuhde oikein valittu.
  • 16 round up: Ehdottomasti päälle! 16:lla jaollinen kuvakoko parantanee menestystä erilaisten Xvid formaattia tukevien vimpainten kanssa.
  • Edellisten valintojen jälkeen uusi videon resoluutio on helposti valittavissa ikkunan liukusäätimellä. Tyypillisesti päädyn 16:9 tallennuksella kokoon 576x320 ja 4:3:lla 400 pikseliä korkeaan kuvaan. Pienempää resoluutiota käyttäessä on helppo saada bitrate riittäväksi, kun isompi resolutio vaatii enemmän tarkkuutta ja korkeampaa bitratea. Kyseessä on optimointi koon ja laadun välillä, eikä korkeampi resoluutio samalla bitratella ole välttämättä yhtä laadukas.
Filtterien valinnan jälkeen ikkunan oikealla puolella tulisi näkyä jotain allaolevan kuvan kaltaista. Kun ollaan tyytyväisiä päästään taas pääikkunaan Close painikkeella.


Nyt voidaan määrittää Xvid tiedostolle sopiva koko ja bitrate. Avataan pääikkunasta Calculator dialogi. Medium viittaa tallennusmediaan, ei vaatekokoon. Xvidin tapauksessa on parasta käyttää Custom valintaa ja hakea sopivaa kokoa kokeilemalla. Käytännössä arvon Custom size (MB) kenttään jotain järkevää ja lasken bitrate arvion Apply painikkeella. Toistan tätä kunnos tulos miellyttää. Minulle tuntuu kelpaavan jonnekin 900-1000 välille osuva bitrate, joka tarkoittaa suunnilleen 330 megaa kolmea varttia kohti (normaali TV sarjan kesto). Esimerkkikuvaan on sattunut lähes kolmen tunnin elokuva, joka on tarkoitus puristaa 1.4 gigaan. Kokovalinta ei aina ole kovin tarkka, ja joskus tiedosto saattaa olla huomattavasti tavoitekokoa pienempi. Ylisuuriin en ole vielä päätynyt. Kun säädöt ovat kunnossa, paetaan Close painikkeella pääikkunaan.

Nyt on lopultakin aika tallentaa Xvid tiedosto, ja viimeinen tilaisuus huomauttaa, että se vie aikaa! Varmista vielä että pääikkunassa on valittu AVI formaatti (ellei, aikaisemmat laskut lienevät pielessä). Sitten Save ja nimeä keksimään. Lukuisten variaatioiden jälkeen, omaksi nimeämiskäytännöksi on vakiintunut Leffan nimi - xvid.avi.

Lopuksi

Xvid konversio ottaa sen verran aikaa ettei sitä huvikseen suorita. Toisaalta, en polttele käytännössä mitään 4:3 kuvasuhteen kamaa pysyvästi talteen ja Xvidit mahtuvat väliaikaisestikin huomattavasti pienempään tilaan. Ajoittain hommaan turhautuu melkoisesti ja tekee mieli lähteä ostamaan sairaan iso ulkoinen kiintolevy, tai monta vähän pienempää.

Tämän entryn kirjoittelu pyöri pitkään takaraivossa, enkä osannut päättää millainen siitä tulisi. Lopulta täytyi vaan kirjoittaa. Blogi taitaa nyt kattaa yleisimmät temput, joita digittelyn myötä on tullut tehdyksi. Jatkossa saataan eksyä useammin sivuraiteille tai tosielämän niin salliessa, perehtyä mahdollisesti joihinkin vaihtoehtoisiin tai uusin softiin ... tai jotain. Onnittelut niille jotka jaksoivat tänne asti!

Tarpeen mukaan, ks.: Multiplexing - videon ja äänen yhdistäminen, Demuxaus ja leikkaus #1 - ProjectX

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Lue koko blogi, melko hyva

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Digitreenejä

Omat vanhempani ovat hiljattain ottaneet käyttöön ensimmäisiä älylaitteitaan. Myös laajakaistamodeemin tehtävät siirtyivät kustannussyistä 4G-tabletin vastuulle. Käyttötuen tarvetta on ollut jonkin verran. Vastaantulevat ongelmat ovat joskus aika yllättäviä itsestäänselvyyksiä, joita ei itse ole koskaan tullut kunnolla miettineeksi. Onneksi apua näyttää löytyvän myös suomen kielellä. En juurikaan ehtinyt kiinnittää huomiota YLEn Nettiä ikä kaikki kampanjaan ennen kuin se oli jo ohi. Kampanjan sivuilta löytyvät Digitreenit näyttävät olevan tutustumisen arvoisia kaikille perustietoja hakeville. Taitaapa sieltä itsellekin löytyä jotakin opiskeltavaa.

Terävää piirtoa ja netti-TV:tä

Mikrobitti 03/2009 kirjoitteli melko laajasti teräväpiirrosta . Kieltämättä olisi nastaa katsella joskus teräväpiirtokuvaa myös omasta taulutelevisiosta. Pulmia kuitenkin riittää, sillä useimmat televisiot eivät sisällä HD-viritintä, jolloin erillinen HD digiboksi tulee tarpeeseen. Käytännössä teräväpiirrosta pääseekin nauttimaan lähinnä maksukanavien kautta, joihin kaltaiseni saituri ei hevillä rahojaan tuhlaa. Eikä taloudesta löydy vielä Blu-ray soitintakaan, joten teräväpiirto jää siinäkin suhteessa haaveeksi. Nimittäin, ainoa Blu-ray soitin, jonka kelpuuttaisin olisi Playstation 3 , koska kuten artikkeli kertoo, PS3 toimii myös täysverisenä mediatoistimena. Ja ehkä se pelailukin voisi joskus maistua. Vähän kyllä nolottaa nipottaa, mutta onhan se PS3 kyllä komia, vaan toisaalta taas liian iso ja epäkäytännöllinen kaarevan kattonsa vuoksi. Siinä syy miksi laite pysyy kaupan hyllyllä. Konsolin hinta on laskeskellut ja Sony valmistaa niitä pienemmistä komponenteista . Arvelen että