Siirry pääsisältöön

Demuxaus ja leikkaus #1 - ProjectX

Yleistä ProjectX:stä

Käsittelen tällä kertaa tallenteen demuxausta ja leikkausta ProjectX:llä. Tämä voidaan nähdä myös ensimmäisenä vaiheena tallenteen siirrossa DVD levylle Windows ympäristössä.

En yleensä käytä ProjectX:ää tällä tavalla, vaan enimmäkseen YLEn tekstitettyjen lähetysten demuxaamiseen, sekä silloin kun Avidemux kaatuilee tallennetta leikatessa. Yleensä kysymys on huonompilaatuisesta materiaalista, joka kuitenkin saattaa olla ihan katselukelpoista.

ProjectX siis löytyi käännettynä Doom9.net sivustolta. Sivuilla on myös ProjectX opas, joka on kirjoitettu vanhemmasta versiosta ja käyttöliittymä on tämän jälkeen muuttunut. Kannattaa silti ehkä vilkaista.

ProjectX:ää ei tarvitse asentaa. ZIP tiedoston purku haluamaasi paikkaan riittää. Tämän jälkeen Java Runtime Environment:lla varustettussa Windows ympäristössä riittää JAR tiedoston tuplaklikkaus. Voit luonnollisesti tehdä JAR filen pikakuvakkeen esimerkiksi työpöydälle.

ProjectX:n asetuksia pääset säätämään valitsemalla menusta PreSettings > PreSettings. En paljasta tietämättömyyttäni kommentoimalla niitä. En tarkkaan muista mihin olen koskenut, mutta arvelen että oletusasetukset ovat riittävät tämän esimerkin puitteissa.

Tallenteen leikkaaminen ja demuxauksen käynnistys ProjectX:llä:
  • Valitse pääikkunan menusta File > Add... ja valitse haluamasi videotiedosto. Jos tallenne on useammassa tiedostossa ja niiden koko jää alle 4 gigan, lisää ne aikajärjestyksessä. Kun olet tehnyt tämän, näet listan tiedostoista ikkunan alalaidassa (1).
  • Etsi leikkauskohdat liikkumalla tiedostossa osion 2 nuolinäppäimillä tai yläpuolelta löytyvällä liukusäätimellä. Merkkaa leikkauskohdat osion 3 + -näppäimellä.
  • Aloita demuxaus QuickStart painikkeesta tai siirry prepare >> painikkeen kautta Prosessi-ikkunaan ja käynnistä demuxaus sieltä, työkalurivin ensimmäisestä napista.
ProjectX demuxaa kahden tunnin elokuvan omassa läppärissä alle varttitunnissa. Tämän jälkeen sinulla pitäisi olla video .m2v päätteisessä tiedostossa ja audio .mp2 päätteisessä tiedostossa.

Kokeilin tätä kirjoittaessa ensimmäistä kertaa temppua, jolla voisi onnistua automaattinen leikkaus. Oikeasta ylälaidasta löytyy otsikko additional export limits. Pari otsikon alla olevaa valintaa mahdollistavat materiaalin filtteröinnin horisontaalisen resolution ja kuvasuhteen perusteella. Kuvasuhdevalinnan avulla sain varsinaiset mainokset pois, mutta "jatkuu" -pätkät jäivät jäljelle. Manuaalinen leikkaus taitaa edelleen olla paras vaihtoehto. Koska tämä olisi nopein tapa leikata, tulen varmaan yrittämään samaa uudelleen mikäli tallennan sopivaa materiaalia.

Tämän jälkeen voidaan jatkaa monella tavalla. Katso esimerkiksi DVD rakenteen luonti #1 - IfoEdit ja Multiplexing - videon ja äänen yhdistäminen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Kirjanmerkit kuriin

Olen pitkään käyttänyt selainten kirjanmerkkitoimintoja korkeintaan satunnaisesti. Selaimet ovat nykyään riittävän hyviä muistamaan ja ehdottelemaan minne olen menossa ilman kirjanmerkkejä. Ongelmia kuitenkin tulee tilanteissa, joissa muistaa lukeneensa jotain oleellista yli puoli vuotta sitten. Riittävän tarkkojen hakusanojen muistaminen ei ehkä enää onnistu ja tarpeellista tietoa sisältänyt linkki jää löytymättä. Moisesta turhauminen johti miettimään uudelleen kirjanmerkkejä ja niiden organisointia. Kun omat vaatimukset kirjanmerkeille alkoivat kirkastua, tuumailin ensin täytyykö softa kirjoittaa itse ja pian sen jälkeen mietin olisiko joku jo tehnyt sen paremmin. Kokeiltavaksi valikoitu tuote nimeltä Pocket ja alku vaikuttaa lupaavalta. Kirjanmerkkejä voi tallettaa puhelimista ja tableteista selainten jakotoiminnoilla riittävän helposti ja tietokoneen selaimeen löytyy liitännäiset. Talletettuja linkkejä voi tägittää saman tien tai myöhemmin ja hakea tägien tai otsikon peruste

Lisää formaattisekoilua

Höpöttelin aikaisemmin PS3 :n Xvid formaatin tuesta. Asiaan auttaa PS3/Avidemux ohje (asetuksiin MPEG-4 APS (lavcodec) video ja MP2 ääni) noin vuoden takaa. Käytännössä kokeilin myös MP3 ja AAC äänikodauksia. AAC toimi, mutta MP3 tuotti äänettömän elämyksen. Nämä kokeilut tuli tehtyä Avidemux versiolla 2.5.0. Eikä tässä vielä kaikki, kaiken säätämisen ohessa huomioin seuraavia asioita: Kaikki ajan mittaan väsäämäni Xvidit eivät toistu Philipsin DVD soittimella, jolla alunperin testasin niiden yhteensopivuutta. Syytä en tiedä, mahdollisesti soitin tukee vain tiettyjä resoluutioita tai mitä hyvänsä. Avidemux 2.5.0:lla en onnistunut luomaan yhtäkään videota, jonka tämä DVD-soitin toistaisi. Avidemux 2.5.0 on melko buginen paketti ja se kannattaa päivittää uudempaan. Avidemux 2.5.1 sisältää saman bugin kuin 2.5.0, eli Two-pass video size asetus ei tee kahta encodaus-kierrosta, vaan yhden. Tuloksena syntyy liian iso file, joka tosin toistuu PS3 :lla. (tämä testattu toistaiseksi vain W