Siirry pääsisältöön

Ohjelmisto

Jatkan edelleen yleisellä tasolla ja listaan käyttämiäni ohjelmia. Mikäli etsit kattavampia listoja, katso mitä esimerkiksi Doom9.net ja AfterDawn.com listaavat.

Tallentaminen


Tallennan ohjelmat Windows XP:ssä käyttäen Nebulan omaa ohjelmistoa. Lisäksi teen Nebulan softalla konversion DVD formaattiin mikäli mahdollista. Konversio onnistuu yleensä pitämään äänet synkassa, mutta Sormusten Herrat Neloselta olivat poikkeus sääntöön. Konversio hävittää YLEn tekstitykset, joten tämä pitää muistaa jälkikäsittelyä tehdessä.


Nebulan DVD Format Conversion käynnissä.


Nebulan laitteen pitäisi toimia yhteen myös Linuxin kanssa, mutta tästä ei ole omaa kokemusta. Linuxissa olisi mahdollista käyttää MythTV:tä, joka ilmeisesti osaa pätkiä mainokset pois jo tallentaessa. Saatan kokeilla MythTV:tä tulevaisuudessa, mutta jätän aiheen tältä erää.

Jälkikäsittely

Nebulan ohjelmistolla ei voi tehdä leikkausta. Leikkaus ja DVD:n poltto toki onnistuisi läppärin mukana tulleella softalla - normaalin elokuvan kanssa saattaisi kulua muutamia tunteja, riippuen miten "laadukasta" jälkeä haluaa. Eli se siitä ja muita softia listaamaan.

Avidemux
(XP/Linux) - Nopeatoiminen ohjelma, jolla voi mm. leikata ja tehdä formaattimuunnoksia. Leikkaan usein Avidemuxilla, mikäli videotiedosto on hyvälaatuinen, DVD formaatissa, eikä sisällä YLEn tekstityksiä. Huonolaatuiset tallennukset saattavat kaataa softan, jolloin harrastus alkaa muuttua työksi.

ProjectX
(XP/Linux) - Java-softa (vaatii Java Runtime Environment asennuksen), jota käytän lähinnä YLEn lähetysten leikkaamiseen ja demuxaamiseen. Osaa ottaa tekstitykset ulos eri formaateissa. Kankean oloinen, mutta vakaa myös huonompilaatuisilla tallenteilla. ProjectX löytyy valmiiksi käännettynä Doom9.net sivustolta.

IfoEdit (XP) - Luo yksinkertaisen DVD rakenteen demuxatusta kuvasta ja äänestä. Myös tekstitys onnistuu pienellä käsityöllä. Joskus tämä riittää. IfoEditin kotisivut ovat olleet pois linjoilta jo jonkin aikaa, Doom9.net pelastaa tilanteen.

VLC Media Player (XP/Linux) - Toistaa lähes mitä tahansa formaattia ilman ylimääräisiä plugin palikoita, . Nebulan tallentamat MPEGit näkyvät tuurilla mutta tökkivät. Niille on aina tarpeen tehdä joko muunnos DVD formaattiin tai demuxaus ja multiplexaus ennen katselua.

MJPEG Tools (Linux) - Komentorivityökaluja mm. demuxaamiseen.

FFmpeg (Linux) - Audio- ja videotyökaluja. Itse olen lähinnä luonut syvää hiljaisuutta. Tämä mysteeri aukeaa kun päästään käsittelemään DVD menuja.

Gimp (XP/Linux) - Kuvankäsittely DVD menuja varten.

DVD authorointi ja poltto

DVDAuthor (Linux) - DVDAuthor luo DVD:lle poltettavan tiedostorakeen käyttäjän kirjoittaman XML tiedoston perusteella. Kuulosti hankalalta aluksi, mutta lopulta helpompaa kuin ylimääräisten, epävakaiden DVDAuthoria hyödyntävien käyttöliittymien kanssa tuskailu.

NTI CD & DVD-Maker 7 (XP) - Kannettavan mukana tullut, tarkoitukseensa riittävän hyvä CD/DVD poltto-ohjelma.

Tässä kaikki mitä softista tuli mieleen tältä erää. Palaan aiheeseen tarvittaessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Kirjanmerkit kuriin

Olen pitkään käyttänyt selainten kirjanmerkkitoimintoja korkeintaan satunnaisesti. Selaimet ovat nykyään riittävän hyviä muistamaan ja ehdottelemaan minne olen menossa ilman kirjanmerkkejä. Ongelmia kuitenkin tulee tilanteissa, joissa muistaa lukeneensa jotain oleellista yli puoli vuotta sitten. Riittävän tarkkojen hakusanojen muistaminen ei ehkä enää onnistu ja tarpeellista tietoa sisältänyt linkki jää löytymättä. Moisesta turhauminen johti miettimään uudelleen kirjanmerkkejä ja niiden organisointia. Kun omat vaatimukset kirjanmerkeille alkoivat kirkastua, tuumailin ensin täytyykö softa kirjoittaa itse ja pian sen jälkeen mietin olisiko joku jo tehnyt sen paremmin. Kokeiltavaksi valikoitu tuote nimeltä Pocket ja alku vaikuttaa lupaavalta. Kirjanmerkkejä voi tallettaa puhelimista ja tableteista selainten jakotoiminnoilla riittävän helposti ja tietokoneen selaimeen löytyy liitännäiset. Talletettuja linkkejä voi tägittää saman tien tai myöhemmin ja hakea tägien tai otsikon peruste

Lisää formaattisekoilua

Höpöttelin aikaisemmin PS3 :n Xvid formaatin tuesta. Asiaan auttaa PS3/Avidemux ohje (asetuksiin MPEG-4 APS (lavcodec) video ja MP2 ääni) noin vuoden takaa. Käytännössä kokeilin myös MP3 ja AAC äänikodauksia. AAC toimi, mutta MP3 tuotti äänettömän elämyksen. Nämä kokeilut tuli tehtyä Avidemux versiolla 2.5.0. Eikä tässä vielä kaikki, kaiken säätämisen ohessa huomioin seuraavia asioita: Kaikki ajan mittaan väsäämäni Xvidit eivät toistu Philipsin DVD soittimella, jolla alunperin testasin niiden yhteensopivuutta. Syytä en tiedä, mahdollisesti soitin tukee vain tiettyjä resoluutioita tai mitä hyvänsä. Avidemux 2.5.0:lla en onnistunut luomaan yhtäkään videota, jonka tämä DVD-soitin toistaisi. Avidemux 2.5.0 on melko buginen paketti ja se kannattaa päivittää uudempaan. Avidemux 2.5.1 sisältää saman bugin kuin 2.5.0, eli Two-pass video size asetus ei tee kahta encodaus-kierrosta, vaan yhden. Tuloksena syntyy liian iso file, joka tosin toistuu PS3 :lla. (tämä testattu toistaiseksi vain W