Siirry pääsisältöön

Multiplexing - videon ja äänen yhdistäminen

Tämä postaus jatkaa edelleen Demuxaus ja leikkaus #1 aiheesta. Tallenteesta on tähän mennessä erotettu video- ja ääniraita, esimerkiksi tiedostoihin leffa.m2v ja leffa.mp2. Tässä vaiheessa niistä koostetaan eli muxataan (multiplexing) uusi MPEG PS (Program Stream) muotoinen tiedosto. Tiedostoa voi katsella useimmilla multimediatiedostojen toisto-ohjelmilla tai edelleen muuntaa DVD muotoon.

Muxaus komentoriviltä Linuxissa

Linux käyttäjät ovat väkisin tuttuja komentorivin kanssa, eikä tämä ole temppu ole pahimmasta päästä. Ubuntussa täytyy olla asennettuna mjpegtools paketti ja tämän jälkeen voidaan komentaa:

$ mplex -f 8 -o leffa.mpg leffa.m2v leffa.mp2

Multiplexing ottaa aikansa, laitteistosta riippuen muutamasta minuutista ylöspäin. Tuloksena syntyy leffa.mpg tiedosto. Tämä on yksinkertainen tapa, etenkin jos materiaali on valmiiksi leikattu esim. ProjectX:ssä.

Muxaus Avidemuxilla (Windows & Linux)

Avidemux on helposti saatavilla Windows ja Linux ympäristöihin. Muxaus Avidemuxilla on helppoa... ainakin ensimmäisen kerran jälkeen. Allekirjoittanut ei sitä omin avuin keksinyt. Äänen liittäminen on hyvin piilotettu ja tarvitsin vinkkiä sen löytämiseen. Huomasin myös ettei leikkaaminen onnistu muxauksen yhteydessä, sillä Avidemux näyttää leikkaavan vain videota, jos käyttää ulkoista ääniraitaa. Muxaus hoituu seuraavasti:
  • Käynnistä Avidemux.
  • Avaa valikosta File > Open.
  • Valitse tiedostoikkunasta leffa.m2v tiedosto. Avidemux ehdottaa tiedoston indeksointia, vastaa "Yes".
  • Liitä ääni mukaan avaamalla valikosta Audio > Main Track.
  • Valitse aukeavasta dialogista External MP2/3 ja paina OK.
  • Valitse tiedostoikkunasta leffa.mp2 tiedosto.
  • Valitse pääikkunan vasemmasta laidasta Format otsikon alta MPEG PS A+V.
  • Avaa valikosta File > Save > Save Video (tai paina Save nappia työkalupalkista) ja kirjoita tiedostolle nimi, esim. leffa.mpg, ja hyväksy painamalla Save.
Jos kaikki sujui hyvin, lopputuloksena on MPEG PS muotoinen, DVD kelpoinen tiedosto, jota voi edelleen jatkokäsitellä. Tästä voit jatkaa esimerkiksi aiheeseen DVD rakenteen luonti #2 - DVDAuthor.

Avidemux tukee myös muita tallennusmuotoja, joten konversio esimerkiksi MPEG4 (DivX/Xvid) muotoon on mahdollista. Palataan Avidemuxin pariin myöhemmin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Kirjanmerkit kuriin

Olen pitkään käyttänyt selainten kirjanmerkkitoimintoja korkeintaan satunnaisesti. Selaimet ovat nykyään riittävän hyviä muistamaan ja ehdottelemaan minne olen menossa ilman kirjanmerkkejä. Ongelmia kuitenkin tulee tilanteissa, joissa muistaa lukeneensa jotain oleellista yli puoli vuotta sitten. Riittävän tarkkojen hakusanojen muistaminen ei ehkä enää onnistu ja tarpeellista tietoa sisältänyt linkki jää löytymättä. Moisesta turhauminen johti miettimään uudelleen kirjanmerkkejä ja niiden organisointia. Kun omat vaatimukset kirjanmerkeille alkoivat kirkastua, tuumailin ensin täytyykö softa kirjoittaa itse ja pian sen jälkeen mietin olisiko joku jo tehnyt sen paremmin. Kokeiltavaksi valikoitu tuote nimeltä Pocket ja alku vaikuttaa lupaavalta. Kirjanmerkkejä voi tallettaa puhelimista ja tableteista selainten jakotoiminnoilla riittävän helposti ja tietokoneen selaimeen löytyy liitännäiset. Talletettuja linkkejä voi tägittää saman tien tai myöhemmin ja hakea tägien tai otsikon peruste

Lisää formaattisekoilua

Höpöttelin aikaisemmin PS3 :n Xvid formaatin tuesta. Asiaan auttaa PS3/Avidemux ohje (asetuksiin MPEG-4 APS (lavcodec) video ja MP2 ääni) noin vuoden takaa. Käytännössä kokeilin myös MP3 ja AAC äänikodauksia. AAC toimi, mutta MP3 tuotti äänettömän elämyksen. Nämä kokeilut tuli tehtyä Avidemux versiolla 2.5.0. Eikä tässä vielä kaikki, kaiken säätämisen ohessa huomioin seuraavia asioita: Kaikki ajan mittaan väsäämäni Xvidit eivät toistu Philipsin DVD soittimella, jolla alunperin testasin niiden yhteensopivuutta. Syytä en tiedä, mahdollisesti soitin tukee vain tiettyjä resoluutioita tai mitä hyvänsä. Avidemux 2.5.0:lla en onnistunut luomaan yhtäkään videota, jonka tämä DVD-soitin toistaisi. Avidemux 2.5.0 on melko buginen paketti ja se kannattaa päivittää uudempaan. Avidemux 2.5.1 sisältää saman bugin kuin 2.5.0, eli Two-pass video size asetus ei tee kahta encodaus-kierrosta, vaan yhden. Tuloksena syntyy liian iso file, joka tosin toistuu PS3 :lla. (tämä testattu toistaiseksi vain W