Siirry pääsisältöön

Multiplexing - videon ja äänen yhdistäminen

Tämä postaus jatkaa edelleen Demuxaus ja leikkaus #1 aiheesta. Tallenteesta on tähän mennessä erotettu video- ja ääniraita, esimerkiksi tiedostoihin leffa.m2v ja leffa.mp2. Tässä vaiheessa niistä koostetaan eli muxataan (multiplexing) uusi MPEG PS (Program Stream) muotoinen tiedosto. Tiedostoa voi katsella useimmilla multimediatiedostojen toisto-ohjelmilla tai edelleen muuntaa DVD muotoon.

Muxaus komentoriviltä Linuxissa

Linux käyttäjät ovat väkisin tuttuja komentorivin kanssa, eikä tämä ole temppu ole pahimmasta päästä. Ubuntussa täytyy olla asennettuna mjpegtools paketti ja tämän jälkeen voidaan komentaa:

$ mplex -f 8 -o leffa.mpg leffa.m2v leffa.mp2

Multiplexing ottaa aikansa, laitteistosta riippuen muutamasta minuutista ylöspäin. Tuloksena syntyy leffa.mpg tiedosto. Tämä on yksinkertainen tapa, etenkin jos materiaali on valmiiksi leikattu esim. ProjectX:ssä.

Muxaus Avidemuxilla (Windows & Linux)

Avidemux on helposti saatavilla Windows ja Linux ympäristöihin. Muxaus Avidemuxilla on helppoa... ainakin ensimmäisen kerran jälkeen. Allekirjoittanut ei sitä omin avuin keksinyt. Äänen liittäminen on hyvin piilotettu ja tarvitsin vinkkiä sen löytämiseen. Huomasin myös ettei leikkaaminen onnistu muxauksen yhteydessä, sillä Avidemux näyttää leikkaavan vain videota, jos käyttää ulkoista ääniraitaa. Muxaus hoituu seuraavasti:
  • Käynnistä Avidemux.
  • Avaa valikosta File > Open.
  • Valitse tiedostoikkunasta leffa.m2v tiedosto. Avidemux ehdottaa tiedoston indeksointia, vastaa "Yes".
  • Liitä ääni mukaan avaamalla valikosta Audio > Main Track.
  • Valitse aukeavasta dialogista External MP2/3 ja paina OK.
  • Valitse tiedostoikkunasta leffa.mp2 tiedosto.
  • Valitse pääikkunan vasemmasta laidasta Format otsikon alta MPEG PS A+V.
  • Avaa valikosta File > Save > Save Video (tai paina Save nappia työkalupalkista) ja kirjoita tiedostolle nimi, esim. leffa.mpg, ja hyväksy painamalla Save.
Jos kaikki sujui hyvin, lopputuloksena on MPEG PS muotoinen, DVD kelpoinen tiedosto, jota voi edelleen jatkokäsitellä. Tästä voit jatkaa esimerkiksi aiheeseen DVD rakenteen luonti #2 - DVDAuthor.

Avidemux tukee myös muita tallennusmuotoja, joten konversio esimerkiksi MPEG4 (DivX/Xvid) muotoon on mahdollista. Palataan Avidemuxin pariin myöhemmin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Digitreenejä

Omat vanhempani ovat hiljattain ottaneet käyttöön ensimmäisiä älylaitteitaan. Myös laajakaistamodeemin tehtävät siirtyivät kustannussyistä 4G-tabletin vastuulle. Käyttötuen tarvetta on ollut jonkin verran. Vastaantulevat ongelmat ovat joskus aika yllättäviä itsestäänselvyyksiä, joita ei itse ole koskaan tullut kunnolla miettineeksi. Onneksi apua näyttää löytyvän myös suomen kielellä. En juurikaan ehtinyt kiinnittää huomiota YLEn Nettiä ikä kaikki kampanjaan ennen kuin se oli jo ohi. Kampanjan sivuilta löytyvät Digitreenit näyttävät olevan tutustumisen arvoisia kaikille perustietoja hakeville. Taitaapa sieltä itsellekin löytyä jotakin opiskeltavaa.

Terävää piirtoa ja netti-TV:tä

Mikrobitti 03/2009 kirjoitteli melko laajasti teräväpiirrosta . Kieltämättä olisi nastaa katsella joskus teräväpiirtokuvaa myös omasta taulutelevisiosta. Pulmia kuitenkin riittää, sillä useimmat televisiot eivät sisällä HD-viritintä, jolloin erillinen HD digiboksi tulee tarpeeseen. Käytännössä teräväpiirrosta pääseekin nauttimaan lähinnä maksukanavien kautta, joihin kaltaiseni saituri ei hevillä rahojaan tuhlaa. Eikä taloudesta löydy vielä Blu-ray soitintakaan, joten teräväpiirto jää siinäkin suhteessa haaveeksi. Nimittäin, ainoa Blu-ray soitin, jonka kelpuuttaisin olisi Playstation 3 , koska kuten artikkeli kertoo, PS3 toimii myös täysverisenä mediatoistimena. Ja ehkä se pelailukin voisi joskus maistua. Vähän kyllä nolottaa nipottaa, mutta onhan se PS3 kyllä komia, vaan toisaalta taas liian iso ja epäkäytännöllinen kaarevan kattonsa vuoksi. Siinä syy miksi laite pysyy kaupan hyllyllä. Konsolin hinta on laskeskellut ja Sony valmistaa niitä pienemmistä komponenteista . Arvelen että