Siirry pääsisältöön

Taustaa

Tästä se lähtee!

Tavoitteena on suomeksi summata tietoa, tai ainakin vinkkejä, tallentavien digisovittimien ja tallennusformaattien kanssa päätään raapiville. Allekirjoittanut vietti aikaansa erinäisillä vieraskielisillä sivuilla, eikä etenkään saksan taito ollut riittävällä tasolla. Tietoa eri aiheista löytyy hajallaan sieltä sun täältä ja ajattelin koota itse tarvitsemiani asioita näille yhteen paikkaan. Toivon mukaan ne auttavat myös jotakuta muuta.

Tarkoitus on alkuun käsitellä joitakin perusasioita, kuten tallennuksien formaattimuunnoksia ja jälkikäsittelyä eri ohjelmilla lähtien ajatuksesta, että jotain järkevää saadaan aikaan. Helpoista tapauksista jatketaan asteittain monimutkaisempiin.

Puuhailen WinXP-Linux sekaympäristössä ja olen mieltynyt tiettyihin Linux-työkaluihin. Editoinnin ja leikkaamisen pystyn tekemään molemmissa ympäristöissä, mutta DVD authorointi on tullut tehtyä lähinnä Linuxissa. Yksi-ohjelma-per-levy perustapaus sujuu myös XP:ssä. Mutta näistä myöhemmin enemmän.

Oma digihistoria

En ole missään nimessä täysoppinut digiguru, enemmänkin tavallinen taapero, mutta melko sinnikäs sellainen. Digi-TV puuhastelu alkoi ikäänkuin vahingossa. Tajusin, että talouteen hankitussa kannettavassa tietokoneessa oli polttava DVD asema. "Tuskin tulee käytettyä" -ajatuksen jälkeen tajusin, että investoimalla n. 100€ USB digisovittimeen olisi kasassa laitteisto, joka ominaisuuksiltaan vastasi markkinoilla silloin olevia, n. 500-600€ arvoisia tallentavia digibokseja. Taisin lisäksi olla jokseenkin kyllästynyt tilaa vievien VHS-kasettien kanssa pelehtimiseen.

Alkutaival oli kuoppaisempi kuin arvasin. Talossa oli kaapeliverkko, mutta hankin maanpäällisiä DVB-T lähetyksiä vastaanottavan USB digisovittimen, koska sen piti myös kulkea mukana (lähes kaikki USB mallit taitavat muutoinkin olla DVB-T versioita). Sitten selvisi, että lähetyssignaalin laatu oli kämpässä totaalisen surkea. Tämä johti muutaman päivän antennisulkeisiin ennenkuin löytyi paikka, josta sai kelvollisen signaalitason.

Digisovittimen laadussa ei ollut valittamista, mutta ohjelmien katsominen läppärin ruudulta ei tuntunut kovin innostavalta, etenkin jos katsojista voidaan puhua monikossa. Siitä alkoi sitten DVD levyn rakenteen ja authorointityökalujen opiskelu. Koneen mukana tulleet ohjelmistot tuntuivat toimivan niissä kokeiluissa mitä niillä tuli tehtyä. Nämä softat eivät kuitenkaan tehneet hommaa nopeasti ja päätin melko pian etsiä parempia vaihtoehtoja.

Niinpä tutustuin erilaisiin vapaisiin ja ilmaisiin softiin. Onneksi eräs ystävä puuhaili saman harrasteen parissa ja oli minulle suureksi avuksi, joskus ehkä myös toisin päin. Lopulta päädyin kirjoittamaan opasta itselleni, ja siitä se ajatus sitten lähti...

Blogi on siis polkaistu käyntiin. Ellei ketään hyppää kyytiin, niin onpahan tieto tallessa kätevästi webissä omaa käyttöä varten. Ja aika kattava sanasto löytyy AfterDawn.com sivustolta. Suora linkki löytyy vasemmasta sivupalkkista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Kirjanmerkit kuriin

Olen pitkään käyttänyt selainten kirjanmerkkitoimintoja korkeintaan satunnaisesti. Selaimet ovat nykyään riittävän hyviä muistamaan ja ehdottelemaan minne olen menossa ilman kirjanmerkkejä. Ongelmia kuitenkin tulee tilanteissa, joissa muistaa lukeneensa jotain oleellista yli puoli vuotta sitten. Riittävän tarkkojen hakusanojen muistaminen ei ehkä enää onnistu ja tarpeellista tietoa sisältänyt linkki jää löytymättä. Moisesta turhauminen johti miettimään uudelleen kirjanmerkkejä ja niiden organisointia. Kun omat vaatimukset kirjanmerkeille alkoivat kirkastua, tuumailin ensin täytyykö softa kirjoittaa itse ja pian sen jälkeen mietin olisiko joku jo tehnyt sen paremmin. Kokeiltavaksi valikoitu tuote nimeltä Pocket ja alku vaikuttaa lupaavalta. Kirjanmerkkejä voi tallettaa puhelimista ja tableteista selainten jakotoiminnoilla riittävän helposti ja tietokoneen selaimeen löytyy liitännäiset. Talletettuja linkkejä voi tägittää saman tien tai myöhemmin ja hakea tägien tai otsikon peruste

Lisää formaattisekoilua

Höpöttelin aikaisemmin PS3 :n Xvid formaatin tuesta. Asiaan auttaa PS3/Avidemux ohje (asetuksiin MPEG-4 APS (lavcodec) video ja MP2 ääni) noin vuoden takaa. Käytännössä kokeilin myös MP3 ja AAC äänikodauksia. AAC toimi, mutta MP3 tuotti äänettömän elämyksen. Nämä kokeilut tuli tehtyä Avidemux versiolla 2.5.0. Eikä tässä vielä kaikki, kaiken säätämisen ohessa huomioin seuraavia asioita: Kaikki ajan mittaan väsäämäni Xvidit eivät toistu Philipsin DVD soittimella, jolla alunperin testasin niiden yhteensopivuutta. Syytä en tiedä, mahdollisesti soitin tukee vain tiettyjä resoluutioita tai mitä hyvänsä. Avidemux 2.5.0:lla en onnistunut luomaan yhtäkään videota, jonka tämä DVD-soitin toistaisi. Avidemux 2.5.0 on melko buginen paketti ja se kannattaa päivittää uudempaan. Avidemux 2.5.1 sisältää saman bugin kuin 2.5.0, eli Two-pass video size asetus ei tee kahta encodaus-kierrosta, vaan yhden. Tuloksena syntyy liian iso file, joka tosin toistuu PS3 :lla. (tämä testattu toistaiseksi vain W