Siirry pääsisältöön

DVD rakenteen luonti #2 - DVDAuthor

Tämä on jatkoa aiheelle Multiplexing - videon ja äänen yhdistäminen ja käsittelee DVD rakenteen luontia DVDAuthor ohjelmalla Linuxissa. DVD rakenteen luontiin tarvitaan DVD yhteensopiva MPG tiedosto, (esim. leffa.mpg) ja XML tiedosto, joka kuvaa DVD:n rakenteen (esim. DVD.xml).

Yksinkertaisin mahdollinen DVD rakenne

DVD.xml tiedosto, joka määrittää yhden ohjelmaraidan eli titlen, ilman kappalejakoa. DVD soitin alkaa yksinkertaisesti toistaa levyn ensimmäistä raitaa.
<dvdauthor>
<vmgm />
<titleset>
<titles>
<pgc>
<vob file="leffa.mpg" />
</pgc>
</titles>
</titleset>
</dvdauthor>
Kappalejaon lisäys

Jos tarkoitus on katsella keskeytyksettä jokin pätkä kertaalleen läpi, ylläoleva riittää mainiosti. Pienellä vaivalla saadaan aikaa kappalejako, jolloin päästään hyppimään helposti eteen ja taaksepäin.
<dvdauthor>
<vmgm />
<titleset>
<titles>
<pgc>
<vob file="leffa.mpg" chapters="0,30:00,1:00:00,1:30:00,2:00:00" />
</pgc>
</titles>
</titleset>
</dvdauthor>
Käytän oikeasti vähän tiheämpää kappalejakoa, mutta periaate lienee selvä. Todelliset gurut tietenkin etsivät sopivat kohdat sekunnilleen ja asettavat kappalejaon viimeisen päälle kuntoon. Itse olen liian laiska.

DVD rakenteen luonti

Kun XML tiedosto on kunnossa, käynnistetään DVDAuthor komentoriviltä:

$ dvdauthor -o /media/hda6/Video/IFO -x DVD.xml

Optio -o määrittää hakemiston jonne DVD rakenne luodaan ja optio -x XML tiedoston, jonka loimme edellä. Lopputuloksena syntyy polttokelpoinen tiedostorakenne IFO -kansioon. Omalla laitteistolla lähes täyden levyn rakenteen tuottaminen kestää arviolta alle kymmenen minuuttia.

Esimerkkejä PGC elementistä

DVDAuthorin dokumentaation mukaan <pgc> elementti vastaa DVD levyllä olevaa menua tai ohjelmaraitaa (title). Alla lopuksi pari tosielämän esimerkkiä <pgc> elementin käytöstä.

Tallenne koostuu kahdesta, reilun tunnin mittaisesta tiedostosta:
  <pgc>
<vob file="leffa1-1.mpg" chapters="0,30:00,1:00:00" />
<vob file="leffa1-2.mpg" chapters="0,30:00,1:00:00" />
</pgc>
Kaksi tallennetta eri raidoiksi samalle DVD levylle:
  <pgc>
<vob file="leffa1.mpg" chapters="0,30:00,1:00:00,1:30:00,2:00:00" />
</pgc>
<pgc>
<vob file="leffa2.mpg" chapters="0,30:00,1:00:00,1:30:00,2:00:00" />
</pgc>
Katso myös: DVDAuthor dokumentaatio

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Digitreenejä

Omat vanhempani ovat hiljattain ottaneet käyttöön ensimmäisiä älylaitteitaan. Myös laajakaistamodeemin tehtävät siirtyivät kustannussyistä 4G-tabletin vastuulle. Käyttötuen tarvetta on ollut jonkin verran. Vastaantulevat ongelmat ovat joskus aika yllättäviä itsestäänselvyyksiä, joita ei itse ole koskaan tullut kunnolla miettineeksi. Onneksi apua näyttää löytyvän myös suomen kielellä. En juurikaan ehtinyt kiinnittää huomiota YLEn Nettiä ikä kaikki kampanjaan ennen kuin se oli jo ohi. Kampanjan sivuilta löytyvät Digitreenit näyttävät olevan tutustumisen arvoisia kaikille perustietoja hakeville. Taitaapa sieltä itsellekin löytyä jotakin opiskeltavaa.

Terävää piirtoa ja netti-TV:tä

Mikrobitti 03/2009 kirjoitteli melko laajasti teräväpiirrosta . Kieltämättä olisi nastaa katsella joskus teräväpiirtokuvaa myös omasta taulutelevisiosta. Pulmia kuitenkin riittää, sillä useimmat televisiot eivät sisällä HD-viritintä, jolloin erillinen HD digiboksi tulee tarpeeseen. Käytännössä teräväpiirrosta pääseekin nauttimaan lähinnä maksukanavien kautta, joihin kaltaiseni saituri ei hevillä rahojaan tuhlaa. Eikä taloudesta löydy vielä Blu-ray soitintakaan, joten teräväpiirto jää siinäkin suhteessa haaveeksi. Nimittäin, ainoa Blu-ray soitin, jonka kelpuuttaisin olisi Playstation 3 , koska kuten artikkeli kertoo, PS3 toimii myös täysverisenä mediatoistimena. Ja ehkä se pelailukin voisi joskus maistua. Vähän kyllä nolottaa nipottaa, mutta onhan se PS3 kyllä komia, vaan toisaalta taas liian iso ja epäkäytännöllinen kaarevan kattonsa vuoksi. Siinä syy miksi laite pysyy kaupan hyllyllä. Konsolin hinta on laskeskellut ja Sony valmistaa niitä pienemmistä komponenteista . Arvelen että