Siirry pääsisältöön

DVB tekstitykset DVD:lle - Linux

Windowsin jälkeen kesytetään DVB tekstitykset Linuxissa. Aluksi täytyy jälleen löytyä jokin MPEG TS muotoinen tallenne, tällä kertaa DVB tekstityksien kera (esim. YLEn tekstitykset).

DVDAuthor ei tue SUP formaattia ja tekstitykset exportoidaan tällä kertaa SON formaatissa. Matkalla on pari muutakin mutkaa, joten suosittelen että:
  • Siirrä alkuperäinen MPG tiedosto tyhjään hakemistoon. SON formaatti tuottaa ison kasan kuvatiedostoja ja ne on helpompi poistella kun hakemistossa on mahdollisimman vähän ylimääräistä.
  • Nimeä alkuperäinen MPG tiedosto uudelleen, siten ettei nimessä ole välilyöntejä. Ohjeissa käytetään skriptiä, jonka toimivuus riippuu tästä.
Demuxaus ProjectX:ssä

Ennen demuxaamista täytyy säätää ProjectX:n Subtitles asetuksia PreSettings > Pre-Settings menun takaa, Subtitles välilehdeltä.

Oleellista asetuksissa on SON valinta kohdassa 1. Subtitle export formats, ks. kuvakaappaus.

Asetusten säätämisen jälkeen tallenne leikataan ja demuxataan kuten aikaisemmin aiheessa Demuxaus ja leikkaus #1. Tuloksena syntyvät tiedostot leffa.m2v, leffa.mp2, leffa.son, leffa.spf ja lisäksi joukko .bmp päätteisiä kuvatiedostoja, jokainen sisältäen yhden tekstityksen.

Demuxauksen jälkeen työskentely jatkuu komentoriviltä käsin.

Multiplexaus

Ennen tekstityksiin koskemista yhdistään video ja ääni mplex:llä tuttuun tapaan.

$ mplex -f8 -o leffa_tmp.mpg leffa.m2v leffa.mp2

Tekstityksien liittäminen MPG tiedostoon

Tekstin liittäminen MPG tiedostoon tehdään DVDAuthor paketin spumux työkalulla. Se tarvitsee syötteeksi XML tiedoston, joka sisältää tekstitysdatan ja viittaukset demuxaus-vaiheessa syntyneisiin kuvatiedostoihin. SON formaattia varten löysin Antti P. Miettisen son2spumux.sh skriptin, jolla tekstitystiedosto syntyy kätevästi.

Seuraavassa esimerkissä son2spumux skripti löytyy käyttäjän juurihakemistosta ja se ajetaan seuraavasti:

$ source ~/son2spumux.sh < leffa.son > tekstitys.xml

Tämän jälkeen tulee yleensä uteliaisuudesta vilkaistua tekstitys.xml tiedostoon ennen spumuxin käynnistämistä. Lopuksi tekstityksen sisältävä MPG tiedosto luodaan spumuxilla seuraavasti:

$ spumux tekstitys.xml < leffa_tmp.mpg > leffa_fi.mpg

Lopputuloksen voi testata vaikka avaamalla IFO hakemiston VLC Media Playerillä. Huomaa että Video menuun ilmestyy Subtitles Track valintamahdollisuus vasta silloin kun VLC Media Player törmää toistossa ensimmäiseen tekstitykseen.

DVD authorointi

DVD authoroinnin osalta uusi asia on subpicture määritys, jonka kertoo DVDAuthorille, että levyltä löytyy tekstitys. Alla mallina leffa_fi.xml tiedosto.
<dvdauthor>
<vmgm />
<titleset>
<titles>
<subpicture lang="fi" />
<pgc>
<vob file="leffa_fi.mpg" chapters="0,10:00,20:00,30:00,40:00,50:00,1:00:00,1:10:00,1:20:00" />
</pgc>
</titles>
</titleset>
</dvdauthor>
Polttokelpoinen DVD rakenne luodaan tuttuun tyyliin komentoriviltä DVDAuthorilla:

$ dvdauthor -o /media/hda6/Video/IFO -x leffa_fi.xml

Tässä vaiheessa homma on polttoa vaille valmis. Koko prosessi on haluttaessa automatisoitavissa skriptillä, sillä myös ProjectX:ssä on komentorivituki. Poltetulla levyllä ei tässä tapauksessa ole valikoita ja tekstitys täytyy DVD soittimella toistettaessa valita erikseen päälle kaukosäätimestä.

Tiedon lähteitä: DVDAuthor, Topfield 5100CoC ja Linux

Kommentit

Anonyymi sanoi…
ubuntu 8.04 son2spumux skripti vaatii pienen muutoksen, koska selvästi tail:n rajapinta on muuttunut vähän.
korjaus on tässä.
alku kuten ennen tagien takia ei tässä)
.....
tail -n+11 | while read l1

ja loppu kuten ennene

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Kirjanmerkit kuriin

Olen pitkään käyttänyt selainten kirjanmerkkitoimintoja korkeintaan satunnaisesti. Selaimet ovat nykyään riittävän hyviä muistamaan ja ehdottelemaan minne olen menossa ilman kirjanmerkkejä. Ongelmia kuitenkin tulee tilanteissa, joissa muistaa lukeneensa jotain oleellista yli puoli vuotta sitten. Riittävän tarkkojen hakusanojen muistaminen ei ehkä enää onnistu ja tarpeellista tietoa sisältänyt linkki jää löytymättä. Moisesta turhauminen johti miettimään uudelleen kirjanmerkkejä ja niiden organisointia. Kun omat vaatimukset kirjanmerkeille alkoivat kirkastua, tuumailin ensin täytyykö softa kirjoittaa itse ja pian sen jälkeen mietin olisiko joku jo tehnyt sen paremmin. Kokeiltavaksi valikoitu tuote nimeltä Pocket ja alku vaikuttaa lupaavalta. Kirjanmerkkejä voi tallettaa puhelimista ja tableteista selainten jakotoiminnoilla riittävän helposti ja tietokoneen selaimeen löytyy liitännäiset. Talletettuja linkkejä voi tägittää saman tien tai myöhemmin ja hakea tägien tai otsikon peruste

Lisää formaattisekoilua

Höpöttelin aikaisemmin PS3 :n Xvid formaatin tuesta. Asiaan auttaa PS3/Avidemux ohje (asetuksiin MPEG-4 APS (lavcodec) video ja MP2 ääni) noin vuoden takaa. Käytännössä kokeilin myös MP3 ja AAC äänikodauksia. AAC toimi, mutta MP3 tuotti äänettömän elämyksen. Nämä kokeilut tuli tehtyä Avidemux versiolla 2.5.0. Eikä tässä vielä kaikki, kaiken säätämisen ohessa huomioin seuraavia asioita: Kaikki ajan mittaan väsäämäni Xvidit eivät toistu Philipsin DVD soittimella, jolla alunperin testasin niiden yhteensopivuutta. Syytä en tiedä, mahdollisesti soitin tukee vain tiettyjä resoluutioita tai mitä hyvänsä. Avidemux 2.5.0:lla en onnistunut luomaan yhtäkään videota, jonka tämä DVD-soitin toistaisi. Avidemux 2.5.0 on melko buginen paketti ja se kannattaa päivittää uudempaan. Avidemux 2.5.1 sisältää saman bugin kuin 2.5.0, eli Two-pass video size asetus ei tee kahta encodaus-kierrosta, vaan yhden. Tuloksena syntyy liian iso file, joka tosin toistuu PS3 :lla. (tämä testattu toistaiseksi vain W