Siirry pääsisältöön

DVB tekstitykset DVD:lle - Linux

Windowsin jälkeen kesytetään DVB tekstitykset Linuxissa. Aluksi täytyy jälleen löytyä jokin MPEG TS muotoinen tallenne, tällä kertaa DVB tekstityksien kera (esim. YLEn tekstitykset).

DVDAuthor ei tue SUP formaattia ja tekstitykset exportoidaan tällä kertaa SON formaatissa. Matkalla on pari muutakin mutkaa, joten suosittelen että:
  • Siirrä alkuperäinen MPG tiedosto tyhjään hakemistoon. SON formaatti tuottaa ison kasan kuvatiedostoja ja ne on helpompi poistella kun hakemistossa on mahdollisimman vähän ylimääräistä.
  • Nimeä alkuperäinen MPG tiedosto uudelleen, siten ettei nimessä ole välilyöntejä. Ohjeissa käytetään skriptiä, jonka toimivuus riippuu tästä.
Demuxaus ProjectX:ssä

Ennen demuxaamista täytyy säätää ProjectX:n Subtitles asetuksia PreSettings > Pre-Settings menun takaa, Subtitles välilehdeltä.

Oleellista asetuksissa on SON valinta kohdassa 1. Subtitle export formats, ks. kuvakaappaus.

Asetusten säätämisen jälkeen tallenne leikataan ja demuxataan kuten aikaisemmin aiheessa Demuxaus ja leikkaus #1. Tuloksena syntyvät tiedostot leffa.m2v, leffa.mp2, leffa.son, leffa.spf ja lisäksi joukko .bmp päätteisiä kuvatiedostoja, jokainen sisältäen yhden tekstityksen.

Demuxauksen jälkeen työskentely jatkuu komentoriviltä käsin.

Multiplexaus

Ennen tekstityksiin koskemista yhdistään video ja ääni mplex:llä tuttuun tapaan.

$ mplex -f8 -o leffa_tmp.mpg leffa.m2v leffa.mp2

Tekstityksien liittäminen MPG tiedostoon

Tekstin liittäminen MPG tiedostoon tehdään DVDAuthor paketin spumux työkalulla. Se tarvitsee syötteeksi XML tiedoston, joka sisältää tekstitysdatan ja viittaukset demuxaus-vaiheessa syntyneisiin kuvatiedostoihin. SON formaattia varten löysin Antti P. Miettisen son2spumux.sh skriptin, jolla tekstitystiedosto syntyy kätevästi.

Seuraavassa esimerkissä son2spumux skripti löytyy käyttäjän juurihakemistosta ja se ajetaan seuraavasti:

$ source ~/son2spumux.sh < leffa.son > tekstitys.xml

Tämän jälkeen tulee yleensä uteliaisuudesta vilkaistua tekstitys.xml tiedostoon ennen spumuxin käynnistämistä. Lopuksi tekstityksen sisältävä MPG tiedosto luodaan spumuxilla seuraavasti:

$ spumux tekstitys.xml < leffa_tmp.mpg > leffa_fi.mpg

Lopputuloksen voi testata vaikka avaamalla IFO hakemiston VLC Media Playerillä. Huomaa että Video menuun ilmestyy Subtitles Track valintamahdollisuus vasta silloin kun VLC Media Player törmää toistossa ensimmäiseen tekstitykseen.

DVD authorointi

DVD authoroinnin osalta uusi asia on subpicture määritys, jonka kertoo DVDAuthorille, että levyltä löytyy tekstitys. Alla mallina leffa_fi.xml tiedosto.
<dvdauthor>
<vmgm />
<titleset>
<titles>
<subpicture lang="fi" />
<pgc>
<vob file="leffa_fi.mpg" chapters="0,10:00,20:00,30:00,40:00,50:00,1:00:00,1:10:00,1:20:00" />
</pgc>
</titles>
</titleset>
</dvdauthor>
Polttokelpoinen DVD rakenne luodaan tuttuun tyyliin komentoriviltä DVDAuthorilla:

$ dvdauthor -o /media/hda6/Video/IFO -x leffa_fi.xml

Tässä vaiheessa homma on polttoa vaille valmis. Koko prosessi on haluttaessa automatisoitavissa skriptillä, sillä myös ProjectX:ssä on komentorivituki. Poltetulla levyllä ei tässä tapauksessa ole valikoita ja tekstitys täytyy DVD soittimella toistettaessa valita erikseen päälle kaukosäätimestä.

Tiedon lähteitä: DVDAuthor, Topfield 5100CoC ja Linux

Kommentit

Anonyymi sanoi…
ubuntu 8.04 son2spumux skripti vaatii pienen muutoksen, koska selvästi tail:n rajapinta on muuttunut vähän.
korjaus on tässä.
alku kuten ennen tagien takia ei tässä)
.....
tail -n+11 | while read l1

ja loppu kuten ennene

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Digitreenejä

Omat vanhempani ovat hiljattain ottaneet käyttöön ensimmäisiä älylaitteitaan. Myös laajakaistamodeemin tehtävät siirtyivät kustannussyistä 4G-tabletin vastuulle. Käyttötuen tarvetta on ollut jonkin verran. Vastaantulevat ongelmat ovat joskus aika yllättäviä itsestäänselvyyksiä, joita ei itse ole koskaan tullut kunnolla miettineeksi. Onneksi apua näyttää löytyvän myös suomen kielellä. En juurikaan ehtinyt kiinnittää huomiota YLEn Nettiä ikä kaikki kampanjaan ennen kuin se oli jo ohi. Kampanjan sivuilta löytyvät Digitreenit näyttävät olevan tutustumisen arvoisia kaikille perustietoja hakeville. Taitaapa sieltä itsellekin löytyä jotakin opiskeltavaa.

Terävää piirtoa ja netti-TV:tä

Mikrobitti 03/2009 kirjoitteli melko laajasti teräväpiirrosta . Kieltämättä olisi nastaa katsella joskus teräväpiirtokuvaa myös omasta taulutelevisiosta. Pulmia kuitenkin riittää, sillä useimmat televisiot eivät sisällä HD-viritintä, jolloin erillinen HD digiboksi tulee tarpeeseen. Käytännössä teräväpiirrosta pääseekin nauttimaan lähinnä maksukanavien kautta, joihin kaltaiseni saituri ei hevillä rahojaan tuhlaa. Eikä taloudesta löydy vielä Blu-ray soitintakaan, joten teräväpiirto jää siinäkin suhteessa haaveeksi. Nimittäin, ainoa Blu-ray soitin, jonka kelpuuttaisin olisi Playstation 3 , koska kuten artikkeli kertoo, PS3 toimii myös täysverisenä mediatoistimena. Ja ehkä se pelailukin voisi joskus maistua. Vähän kyllä nolottaa nipottaa, mutta onhan se PS3 kyllä komia, vaan toisaalta taas liian iso ja epäkäytännöllinen kaarevan kattonsa vuoksi. Siinä syy miksi laite pysyy kaupan hyllyllä. Konsolin hinta on laskeskellut ja Sony valmistaa niitä pienemmistä komponenteista . Arvelen että