Siirry pääsisältöön

Intro yhden ohjelmaraidan levylle (Linux)

DVD:lle pysyvästi polttaessa on tullut tavaksi laittaa levylle "intro", joka näkyy heti kun levy syötetään DVD-soittimeen. Teknisesti kyse on DVD menusta, eli valikosta. "Intro" on valikon erikoistapaus, jossa käyttäjälle ei esitetä mitään valintoja. Esimerkiksi yhden elokuvan levyllä, ilman tekstitysvaihtoehtoja, ei käyttäjällä oikeastaan ole mitään valittavaa.

Tarkoitus on näyttää jotain, josta levyn sisältö selviää heti. Introa näytetään tovi, jonka jälkeen aloitetaan elokuvan toisto automaattisesti. Introna käytän yleensä elokuvaan sopivaa taustakuvaa. Näitä löytyy elokuvien omilta nettisivuilta tai esimerkiksi Movie-vault.com sivustolta. Kuva täytyy skaalata kokoon 720x576 pikseliä (PAL järjestelmä).

DVD valikkokin on videotiedosto ja se vaatii sekä kuvan että äänen. Skaalatusta kuvasta luodaan 7 sekuntia kestävä video valikkoa varten komentoriviltä:

$ jpeg2yuv -f 25 -n 175 -I p -j background.jpg | mpeg2enc -f 8 -a 2 -o background.m2v

Ylläolevan tuottaa videon, jonka kuvasuhteella 4:3. Jos haluat 16:9 kuvasuhteen, käytä option -a 2 sijasta optiota -a 3.

Laiskan miehen ääniraita on äänetön, mutta se täytyy kuitenkin olla. Seuraava komento luo 7 sekuntia hiljaisuutta:

$ ffmpeg -ab 224 -ar 48000 -ac 2 -t 7 silent_7seconds.ac3

Ja lopuksi multiplexataan video ja ääni intro.mpg tiedostoon:

$ mplex -f 8 -o intro.mpg background.m2v silent_7seconds.ac3

Tässä vaiheessa menu on valmis ja enää tarvitaan tarkoitukseen sopiva DVDAuthor tiedosto, esimerkiksi leffa.xml.
<dvdauthor>
<vmgm/>
<titleset>
<menus>
<pgc>
<vob file="intro.mpg" />
<post> jump title 1; </post>
</pgc>
</menus>
<titles>
<pgc>
<vob file="leffa #1.mpg" chapters="0,10:00,20:00,30:00,40:00,50:00,1:00:00,1:10:00" />
<vob file="leffa #2.mpg" chapters="0,10:00,20:00,30:00,40:00"/>
</pgc>
</titles>
</titleset>
</dvdauthor>
Jäljellä on enää DVD rakenteen tekeminen:

$ dvdauthor -o IFO -x leffa.xml

Ainakin kuvaputkitelevisioiden kanssa olen havainnut, ettei intron taustakuva näy reunoja myöten, joten se kannattaa huomioida jo etukäteen. Jos elokuvan nimi alkaa aivan kuvan reunasta tai siellä on jotain muuta nähtävää, ei tulos välttämättä ole toivottu. Käytännön kokeilu saattaa olla tarpeen.

Nyt olen summannut yleisimmät käyttämäni temput. Jatkossa on tarkoitus käsitellä tarkemmin DVD valikoita. Tulevat aiheet vaativat kuitenkin omalta osalta lisää opettelua ja aikaa.

Lisätietoa on saatavilla esimerkiksi sairaan hyvästä Gentoo foorumin artikkelista, johon myös tämä postaus osittain perustuu.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Kiitos mielenkiintoista tietoa
Anonyymi sanoi…
Olen vaikuttunut! Todella informatiivinen blogikirjoitus täällä ystäväni. Halusin vain kommentoida ja sanoa pysyä laatutyötä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Digitreenejä

Omat vanhempani ovat hiljattain ottaneet käyttöön ensimmäisiä älylaitteitaan. Myös laajakaistamodeemin tehtävät siirtyivät kustannussyistä 4G-tabletin vastuulle. Käyttötuen tarvetta on ollut jonkin verran. Vastaantulevat ongelmat ovat joskus aika yllättäviä itsestäänselvyyksiä, joita ei itse ole koskaan tullut kunnolla miettineeksi. Onneksi apua näyttää löytyvän myös suomen kielellä. En juurikaan ehtinyt kiinnittää huomiota YLEn Nettiä ikä kaikki kampanjaan ennen kuin se oli jo ohi. Kampanjan sivuilta löytyvät Digitreenit näyttävät olevan tutustumisen arvoisia kaikille perustietoja hakeville. Taitaapa sieltä itsellekin löytyä jotakin opiskeltavaa.

Terävää piirtoa ja netti-TV:tä

Mikrobitti 03/2009 kirjoitteli melko laajasti teräväpiirrosta . Kieltämättä olisi nastaa katsella joskus teräväpiirtokuvaa myös omasta taulutelevisiosta. Pulmia kuitenkin riittää, sillä useimmat televisiot eivät sisällä HD-viritintä, jolloin erillinen HD digiboksi tulee tarpeeseen. Käytännössä teräväpiirrosta pääseekin nauttimaan lähinnä maksukanavien kautta, joihin kaltaiseni saituri ei hevillä rahojaan tuhlaa. Eikä taloudesta löydy vielä Blu-ray soitintakaan, joten teräväpiirto jää siinäkin suhteessa haaveeksi. Nimittäin, ainoa Blu-ray soitin, jonka kelpuuttaisin olisi Playstation 3 , koska kuten artikkeli kertoo, PS3 toimii myös täysverisenä mediatoistimena. Ja ehkä se pelailukin voisi joskus maistua. Vähän kyllä nolottaa nipottaa, mutta onhan se PS3 kyllä komia, vaan toisaalta taas liian iso ja epäkäytännöllinen kaarevan kattonsa vuoksi. Siinä syy miksi laite pysyy kaupan hyllyllä. Konsolin hinta on laskeskellut ja Sony valmistaa niitä pienemmistä komponenteista . Arvelen että