Siirry pääsisältöön

Intro yhden ohjelmaraidan levylle (Linux)

DVD:lle pysyvästi polttaessa on tullut tavaksi laittaa levylle "intro", joka näkyy heti kun levy syötetään DVD-soittimeen. Teknisesti kyse on DVD menusta, eli valikosta. "Intro" on valikon erikoistapaus, jossa käyttäjälle ei esitetä mitään valintoja. Esimerkiksi yhden elokuvan levyllä, ilman tekstitysvaihtoehtoja, ei käyttäjällä oikeastaan ole mitään valittavaa.

Tarkoitus on näyttää jotain, josta levyn sisältö selviää heti. Introa näytetään tovi, jonka jälkeen aloitetaan elokuvan toisto automaattisesti. Introna käytän yleensä elokuvaan sopivaa taustakuvaa. Näitä löytyy elokuvien omilta nettisivuilta tai esimerkiksi Movie-vault.com sivustolta. Kuva täytyy skaalata kokoon 720x576 pikseliä (PAL järjestelmä).

DVD valikkokin on videotiedosto ja se vaatii sekä kuvan että äänen. Skaalatusta kuvasta luodaan 7 sekuntia kestävä video valikkoa varten komentoriviltä:

$ jpeg2yuv -f 25 -n 175 -I p -j background.jpg | mpeg2enc -f 8 -a 2 -o background.m2v

Ylläolevan tuottaa videon, jonka kuvasuhteella 4:3. Jos haluat 16:9 kuvasuhteen, käytä option -a 2 sijasta optiota -a 3.

Laiskan miehen ääniraita on äänetön, mutta se täytyy kuitenkin olla. Seuraava komento luo 7 sekuntia hiljaisuutta:

$ ffmpeg -ab 224 -ar 48000 -ac 2 -t 7 silent_7seconds.ac3

Ja lopuksi multiplexataan video ja ääni intro.mpg tiedostoon:

$ mplex -f 8 -o intro.mpg background.m2v silent_7seconds.ac3

Tässä vaiheessa menu on valmis ja enää tarvitaan tarkoitukseen sopiva DVDAuthor tiedosto, esimerkiksi leffa.xml.
<dvdauthor>
<vmgm/>
<titleset>
<menus>
<pgc>
<vob file="intro.mpg" />
<post> jump title 1; </post>
</pgc>
</menus>
<titles>
<pgc>
<vob file="leffa #1.mpg" chapters="0,10:00,20:00,30:00,40:00,50:00,1:00:00,1:10:00" />
<vob file="leffa #2.mpg" chapters="0,10:00,20:00,30:00,40:00"/>
</pgc>
</titles>
</titleset>
</dvdauthor>
Jäljellä on enää DVD rakenteen tekeminen:

$ dvdauthor -o IFO -x leffa.xml

Ainakin kuvaputkitelevisioiden kanssa olen havainnut, ettei intron taustakuva näy reunoja myöten, joten se kannattaa huomioida jo etukäteen. Jos elokuvan nimi alkaa aivan kuvan reunasta tai siellä on jotain muuta nähtävää, ei tulos välttämättä ole toivottu. Käytännön kokeilu saattaa olla tarpeen.

Nyt olen summannut yleisimmät käyttämäni temput. Jatkossa on tarkoitus käsitellä tarkemmin DVD valikoita. Tulevat aiheet vaativat kuitenkin omalta osalta lisää opettelua ja aikaa.

Lisätietoa on saatavilla esimerkiksi sairaan hyvästä Gentoo foorumin artikkelista, johon myös tämä postaus osittain perustuu.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Kiitos mielenkiintoista tietoa
Anonyymi sanoi…
Olen vaikuttunut! Todella informatiivinen blogikirjoitus täällä ystäväni. Halusin vain kommentoida ja sanoa pysyä laatutyötä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Kirjanmerkit kuriin

Olen pitkään käyttänyt selainten kirjanmerkkitoimintoja korkeintaan satunnaisesti. Selaimet ovat nykyään riittävän hyviä muistamaan ja ehdottelemaan minne olen menossa ilman kirjanmerkkejä. Ongelmia kuitenkin tulee tilanteissa, joissa muistaa lukeneensa jotain oleellista yli puoli vuotta sitten. Riittävän tarkkojen hakusanojen muistaminen ei ehkä enää onnistu ja tarpeellista tietoa sisältänyt linkki jää löytymättä. Moisesta turhauminen johti miettimään uudelleen kirjanmerkkejä ja niiden organisointia. Kun omat vaatimukset kirjanmerkeille alkoivat kirkastua, tuumailin ensin täytyykö softa kirjoittaa itse ja pian sen jälkeen mietin olisiko joku jo tehnyt sen paremmin. Kokeiltavaksi valikoitu tuote nimeltä Pocket ja alku vaikuttaa lupaavalta. Kirjanmerkkejä voi tallettaa puhelimista ja tableteista selainten jakotoiminnoilla riittävän helposti ja tietokoneen selaimeen löytyy liitännäiset. Talletettuja linkkejä voi tägittää saman tien tai myöhemmin ja hakea tägien tai otsikon peruste

Lisää formaattisekoilua

Höpöttelin aikaisemmin PS3 :n Xvid formaatin tuesta. Asiaan auttaa PS3/Avidemux ohje (asetuksiin MPEG-4 APS (lavcodec) video ja MP2 ääni) noin vuoden takaa. Käytännössä kokeilin myös MP3 ja AAC äänikodauksia. AAC toimi, mutta MP3 tuotti äänettömän elämyksen. Nämä kokeilut tuli tehtyä Avidemux versiolla 2.5.0. Eikä tässä vielä kaikki, kaiken säätämisen ohessa huomioin seuraavia asioita: Kaikki ajan mittaan väsäämäni Xvidit eivät toistu Philipsin DVD soittimella, jolla alunperin testasin niiden yhteensopivuutta. Syytä en tiedä, mahdollisesti soitin tukee vain tiettyjä resoluutioita tai mitä hyvänsä. Avidemux 2.5.0:lla en onnistunut luomaan yhtäkään videota, jonka tämä DVD-soitin toistaisi. Avidemux 2.5.0 on melko buginen paketti ja se kannattaa päivittää uudempaan. Avidemux 2.5.1 sisältää saman bugin kuin 2.5.0, eli Two-pass video size asetus ei tee kahta encodaus-kierrosta, vaan yhden. Tuloksena syntyy liian iso file, joka tosin toistuu PS3 :lla. (tämä testattu toistaiseksi vain W