Siirry pääsisältöön

DVD:n levyn polttaminen

DVD:n polttamisesta on hankala sanoa mitään kovin yksityiskohtaista. Yleensä DVD aseman mukana tulee jokin poltto-ohjelma. Linuxin poltto-ohjelmien kanssa en ole tullut tutuksi, koska oma polttokone pyörittää Windows XP:tä.

Alla kuvakaappaus DVD soittimessa toistuvan levyn tiedostorakenteesta omassa poltto-ohjelmassa. Useimmissa ohjelmissa lienee jokin avustava toiminto tämän luomiseen.



Oma polttoprosessi sujuu niin, että valitsen poltto-ohjelmasta Video_TS tyyppisen DVD:n ja raahaan tiedostot levyn VIDEO_TS kansioon. Sitten vain pistetään levy käryämään. Aikaisemmissa ohjeissa käytetty DVDAuthor tekee myös AUDIO_TS hakemiston, mutta tässä tapauksessa sitä ei tarvitse levylle polttaa.

Siltä varalta, että joku muu törmää levyjaon ongelmiin Linuxin ja Samban kanssa, kerron siitä lyhyesti. Haen yleensä poltettavat tiedostot levyjaon yli. Sama hakemisto on jaettuna sekä Windows XP:stä että Linuxista. Poltetut levyt eivät aina toimineet DVD soittimessa, vaikka Linux toisti ne normaalisti. Lopulta haarukoin vikatapaukset kertoihin jolloin tiedostoja jakava kone pyöritti Linuxia. Syyksi paljastui viimein Linuxiin mountattujen FAT32 (vfat) levyjen oletusasetukset, eli isoista kirjaimista koostuvat tiedostonimet kääntyivät kokonaan pieniin kirjaimiin ja tämä sekoitti DVD soittimen pasmat.

Ongelma ratkesi lisäämällä shortname=winnt asetus /etc/fstab tiedostoon. Esimerkiksi:
# /dev/hda6
UUID=A4C2-67F7 /media/hda6 vfat defaults,utf8,shortname=winnt,umask=007,gid=46 0 1

Samat luonnonlait luultavasti pätevät ajoaikana mountattuihin levyihin. Eksyin aika kauas DVD poltosta, mutta toivottavasti tämä on jollekin hyödyksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DigiLaari suosittelee #1

Ensinnäkin tahdon kiittää Nelonen-kanavaa siitä ettei Taisteluplaneetta Galactican neloskautta tarvinnut odottaa aivan niin pitkään kuin kolmatta. Alkaa siis jo lauantaina 23. päivä! Olen tainnut elää tynnyrissä tai vaalit ovat vieneet kaiken huomion, sillä ensimmäisenä tieto Galacticasta tuli silmiini sattumalta digiboksin ohjelmaoppaasta. Ellei niin ole, vinkki Neloselle: En varsinaisesti asiasta mitään tiedä, mutta kuvittelen, että myös scifi-sarjat saavat lisää katsojia mainostamalla. Uskollisesti sarjaa Neloselta seuranneena, voin suositella. Neloskauden meno saattaa olla sellaista, että uusi katsoja on hieman pihalla. Joka tapauksessa, DigiLaari toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä!

Kirjanmerkit kuriin

Olen pitkään käyttänyt selainten kirjanmerkkitoimintoja korkeintaan satunnaisesti. Selaimet ovat nykyään riittävän hyviä muistamaan ja ehdottelemaan minne olen menossa ilman kirjanmerkkejä. Ongelmia kuitenkin tulee tilanteissa, joissa muistaa lukeneensa jotain oleellista yli puoli vuotta sitten. Riittävän tarkkojen hakusanojen muistaminen ei ehkä enää onnistu ja tarpeellista tietoa sisältänyt linkki jää löytymättä. Moisesta turhauminen johti miettimään uudelleen kirjanmerkkejä ja niiden organisointia. Kun omat vaatimukset kirjanmerkeille alkoivat kirkastua, tuumailin ensin täytyykö softa kirjoittaa itse ja pian sen jälkeen mietin olisiko joku jo tehnyt sen paremmin. Kokeiltavaksi valikoitu tuote nimeltä Pocket ja alku vaikuttaa lupaavalta. Kirjanmerkkejä voi tallettaa puhelimista ja tableteista selainten jakotoiminnoilla riittävän helposti ja tietokoneen selaimeen löytyy liitännäiset. Talletettuja linkkejä voi tägittää saman tien tai myöhemmin ja hakea tägien tai otsikon peruste

Lisää formaattisekoilua

Höpöttelin aikaisemmin PS3 :n Xvid formaatin tuesta. Asiaan auttaa PS3/Avidemux ohje (asetuksiin MPEG-4 APS (lavcodec) video ja MP2 ääni) noin vuoden takaa. Käytännössä kokeilin myös MP3 ja AAC äänikodauksia. AAC toimi, mutta MP3 tuotti äänettömän elämyksen. Nämä kokeilut tuli tehtyä Avidemux versiolla 2.5.0. Eikä tässä vielä kaikki, kaiken säätämisen ohessa huomioin seuraavia asioita: Kaikki ajan mittaan väsäämäni Xvidit eivät toistu Philipsin DVD soittimella, jolla alunperin testasin niiden yhteensopivuutta. Syytä en tiedä, mahdollisesti soitin tukee vain tiettyjä resoluutioita tai mitä hyvänsä. Avidemux 2.5.0:lla en onnistunut luomaan yhtäkään videota, jonka tämä DVD-soitin toistaisi. Avidemux 2.5.0 on melko buginen paketti ja se kannattaa päivittää uudempaan. Avidemux 2.5.1 sisältää saman bugin kuin 2.5.0, eli Two-pass video size asetus ei tee kahta encodaus-kierrosta, vaan yhden. Tuloksena syntyy liian iso file, joka tosin toistuu PS3 :lla. (tämä testattu toistaiseksi vain W